Tonina hiša stoji na začetku dolge vasice, 
Sv. Peter nad Dragonjo, v piranskem zaledju. Ime je dobila po zadnji lastnici, Toni Gorela, ki je spadala med premožnejše kmetice, kar kaže tudi velikost prostorov v kamniti hiši.
V Tonini hiši je 
etnološka zbirka, ki prikazuje življenje kmeta v Slovenski Istri, na koncu 19. in v začetku 20. stoletja. Nekdaj so v pritličju shranjevali pridelke in orodje, viri pa pravijo, da so imeli tudi oljčni mlin in stiskalnico.
Ko so hišo obnovili in jo spremenili v etnološki muzej, so pritličje namenili oljarstvu.
  | 
| Tonina hiša je zgrajena iz kamna. Kamnito stopnišče, ki pelje v bivalne prostore, se zaključi z majhno pokrito teraso (baladur) | 
  | 
| Enonadstropna, kamnita hiša z dvokapno streho, pokrito s korci. | 
  | 
| Mlin za mletje oliv je okrogle oblike, zgrajen iz kamna. Premer je 2,60 metra, višina je od 60 do 70 cm. | 
  | 
| Stiskalnica oljčnega olja | 
  | 
| Stiskalnica in posodi za zbiranje olja | 
  | 
| Včasih so pridobljeno olje še kuhali v bakrenih kotlih, kar naj bi dalo olju boljši okus. Poleg ognjišča je posoda za nošenje olja, hehta | 
  | 
| Lesena klop. Počitek se prileže | 
  | 
| Peč s kotlom v katerem so greli vodo. Z vrelo vodo so polivali zmlete olive, ki so jih še prej dali v okrogle vreče, da bi prej izločile maščobe | 
  | 
| Krožnik za pobiranje olja, piat | 
  | 
| Orodje za zajemanje vrele vode, s katero so zalili zmlete olive, da so se maščobe hitreje izločile | 
  | 
| Lonec za olje | 
  | 
| Okrogle, pletene vreče so napolnili z zmletimi olivami (pašta), jih postavili na kamnit podstavek na stiskalnici, jih obtežili, polili z vrelo vodo in začelo se je stiskanje olivnega olja. Vreče se imenujejo športe, izdelane so iz konoplje ali kokosovih vlaken | 
  | 
| Za vrtenje mlinskega kamna so bile v veliko pomoč domače živali, manjši konj ali osliček | 
  | 
| Okno v nekdanji shrambi in lesen strop | 
  | 
| Kamnit, plitev krožnik, vrhnji del mlina | 
  | 
| Mlin in stiskalnica za pridelavo oljčnega olja. Etnološka zbirka v Tonini hiši. | 
 
Ni komentarjev:
Objavite komentar