ponedeljek, 2. november 2015

Sprehod po Trstu

Sprehod po Trstu smo pričeli na trgu Oberdan, kamor smo se pripeljali po slikoviti in strmi poti, z openskim tramvajem. Od tu nas je pot vodila na pravokotni trg Vittorio Veneto, na katerem je palača pošte in palača železnice, krasi pa ga tudi velik vodnjak. Obiskali smo največji tržaški trg Unita pa Borzni trg,od tu smo se, skozi prehod, podali v židovsko četrt. Videli rojstno hišo slovenskega mecena Žige Zoisa in se odpravili na grič Svetega Justa, zavetnika mesta.
Italija
Palača Arrigoni - Saima, na trgu Oberdan, je bila zgrajena z namenom, da skrije Slovenski narodni dom, ki je bil sprva lepo viden s trga. V njej je bila Tržaška kreditna banka
Italija
Temno rjava stavba s stolpom, je bila zgrajena v prvi polovici 20. stoletja, kot Dom borcev (Casa del Combattente). Danes je v njej Muzej narodnega preporoda (Museo del Risorgimento)

Italija
Palača, zgrajena med leti 1929. do 1931. je bila nekoč sedež radia Trst. Trg Oberdan, nekoč Kasarniški trg
Italija
Trg (Piazza) Vittorio Veneto, se začne oblikovati od sredine 18. stoletja. Pravokotni trg krasi vodnjak Triton. Palača na levi je palača železnic, zgrajena leta 1895. po načrtih arhitekta Jamesa Sagorsa. (old.provincia.trieste)

Italija
Detajl palače v kateri je tržaška pošta
Italija
Detajl palače ob kanalu Grande, v Terezijanski četrti.
Italija
Neptunov vodnjak na Borznem trgu iz leta 1755. arhitekt Mazzoleni. 
Italija
Baročna palača Rusconi, na Borznem trgu, krasita dva kipa. Domenico Rosetti, tržaški intelektualec in finančnik Rusconi. 
Italija
Borzni trg, Piazza della Borsa 4. palača Moreau
Italija
Relief, detajl palače Moreau
Italija
Gledališče Verdi - Teatro Verdi
Italija
Galerija Tergesteo. Palača Tergesteo je bila zgrajena v štiridesetih letih 19. stoletja, arhitekt Francesco Bruyn. Datum v galeriji označuje rojstvo Tergestea. (trieste.ws)
Italija
Kamniti obok krasi glava pandurja, ki je simbol sreče in zaščita pred sovražniki. Po legendi, so bili vojščaki, ki so se borili proti Turkom. Prehod v Židovsko četrt
Kamnita plošča na pročelju palače
Italija
Del kamnitega portala Zoisove palače v Trstu, na Via della Procureira 6, kjer se je 23. novembra 1747. rodil Žiga Zois.
Italija
V Terezijanski četrti, ob kanalu Grande, je na pročelju ene od palač, marmorna plošča, na kateri se mesto Trst, v več jezikih, zahvaljuje cesarici Mariji Tereziji, za vse kar je storila za mesto.
Italija
Razstava portretov terapevtskih psov, društva Tačke pomagačke, v mladinski knjižnici, Slovenskega narodnega doma v Trstu. Zlata prinašalka Diva in border coolie Wapi.

Podobno: Izlet v Trst


Vir: vodenje po mestu in Kako lep je Trst, prvi slovenski vodnik po Trstu in okolici, 2012.

Ni komentarjev: