ponedeljek, 26. oktober 2015

Burboni in Škrabčeva knjižnica

Frančiškanski samostan Kostanjevica v Novi Gorici, hrani zbirko starih knjig, ki jih je nad 15.000. Med njimi je tudi nekaj inkunabul. Knjižnico so poimenovali po patru Stanislavu Škrabcu (1844-1918), Škrabčeva knjižnica. Bil je jezikoslovec, slovenist. V samostanu je živel dvainštirideset let, na kar nas opozarja tudi tabla na pročelju.
Posebna znamenitost kostanjeviške cerkve je grobnica Burbonov. Tu počiva zadnji francoski kralj, Karel X, s svojo družino. Kraljeva družina je bila, ob julijski revoluciji, leta 1830, izgnana iz Francije. Najprej so se zatekli na Škotsko, potem pa v Prago. Ker je tam kosila kolera, je družina, na povabilo grofa Coroninija, leta 1836. prišla v Gorico. Kralj ni prav dolgo užival gostoljubja, kajti edini je zbolel za kolero in po sedemnajstih dneh bivanja v Gorici, je umrl. Pokopali so ga v kostanjeviški cerkvi, še prej pa je prosil frančiškane, da varujejo njegov grob. Ti so obljubo držali, saj nikoli niso dovolili prenos posmrtnih ostankov v Francijo in tako je še danes.
(Zgibanka, Frančiškanski samostan Kostanjevica in Turistična zveza Nova Gorica, 2010).

Nova Gorica
Venec z lilijami, pred vhodom v grobnico Burbonov, v Novi Gorici
Nova Gorica
Vhod v grobnico Burbonov. Ob straneh sta venca, ki so ju prinesli iz Francije. Do grobnice poteka dolg hodnik, ki se nahaja pod glavno cerkveno ladjo.
Nova Gorica
Zadnji francoski kralj, Karel X. (1757-1836). 11. novembra je bil pokopan v cerkvi na Kostanjevici.
Nova Gorica
Krona in grb z lilijami
Nova Gorica
Sarkofag, v katerem počiva Karel X, je izdelan iz nabrežinskega marmorja.
Nova Gorica
Sarkofag stoji na levjih tacah, samo kralj živali je dovolj dober za kralja :) 
Nova Gorica
Venec za družino zadnjih kraljevskih Burbonov
Nova Gorica
Na samostanskem vrtu rastejo čudovite vrtnice, burbonke. Vrt je najlepši in najbolj dišeč v maju, kakšna pa se najde tudi v oktobru :) Burbonke so dobile ime po francoskem otoku v Indijskem oceanu, kjer so nastale s slučajnim križanjem kitajske vrtnice Old Blush in evropske Quatre saissons. Otok so poimenovali Ile de Bourbon, danes Reunion. (Zloženka, Burbonke, TZ Nova Gorica)
Nova Gorica
Inkunabula, knjiga iz leta 1476. v Škrabčevi knjižnici
Nova Gorica
Začetek knjižnice v kostanjeviškem samostanu, sega v 16. stoletje. Tu so vštete tudi knjige, ki so jih frančiškani prinesli, ko so morali zapustiti Sveto Goro. (zloženka)
Nova Gorica

Nova Gorica
Škrabčeva knjižnica hrani več kot 15.000 knjig, med njimi je slovnica Adama Bohoriča iz leta 1584. z lastnoročnim posvetilom avtorja.
Ni komentarjev: