nedelja, 20. oktober 2013

Švicarija, hotel Tivoli

Od elitne Švicarije, iz leta 1835, do še elitnejšega hotela Tivoli, iz leta 1908. pa vse do danes, ko je na tem čudovitem delu Tivolija, očitno nastal "elitni hotel za prostoživeče mačke."

Prvotna Švicarija je bila dolga, pritlična stavba z dvignjenim osrednjim delom. Postavilo ga je društvo Kazina, ki je želelo poleg stavbe na Kongresnem trgu, imeti še eno v naravi in blizu mesta, da bi se lahko ljudje v poletnih mesecih zabavali v hladu drevesnih krošenj. In kaj bi lahko bilo lepše in boljše kot ljubljanski Tivoli.
Zgradbo so postavili na manjši vzpetini za gradom Podturn, danes Tivolski grad. V njej sta bili gostilna in restavracija z velikim letnim vrtom. Zaradi njenega videza pa so jo poimenovali Švicarija. Polnih 72 let so se tu ljudje družili, dobro jedli in se zabavali. Ob vznožju Rožnika, so se začela tudi množična praznovanja 1. maja, ki se je kasneje preneslo na Cankarjev vrh.

Švicarija oziroma hotel Tivoli


Lepo izrezljani leseni balkoni, ki v veliki meri krasijo novo Švicarijo, so še lepo ohranjeni.

Kamniti okvirji oken in kamnito okrasje na vogalu hiše. Marmorna tabla med oknoma nam sporoča, da je v hotelu Tivoli, Jugoslovanska socialdemokratska stranka, na konferenci 21. in 22. novembra 1909, sprejela Tivolsko resolucijo

V prvem nadstropju so okvirji oken leseni, imajo tudi lesena korita, verjetno za rože. Prehod med pritličjem in nadstropjem, krasi venec secesijskega okrasja

Kamnito stopnišče, na stranskem delu Švicarije, vodi na veliko teraso.

Čudovita stavba, lahko bi rekli pravi mali dvorec v gorenjsko alpskem stilu :) Žalostno, da tako sameva. Načrtov zanjo je veliko, denarja pa malo.

Pritličje osrednjega dela Švicarije ima prav tako okrašene vogale. Tu je bila gostilna, tu so prirejali plese, tudi predpustnega.

Osrednji del in desni trakt Švicarije oziroma hotela Tivoli. Hotel je imel 48 postelj, restavracijo in velik vrt.

Sredi leta 1908. so na prostoru delno porušene Švicarije, postavili čudovito dvonadstropno stavbo, v slogu gorenjskih kmečkih hiš. Takratni modni trend v arhitekturi je bil gradnja v narodnem slogu. Tega je v veliki meri podpiral tudi takratni ljubljanski župan Ivan Hribar. Denar za gradnjo je prispevala mestna hiša, načrte pa arhitekt Ciril Metod Koch. Tako se je rodil hotel Tivoli, ki je nadaljeval tradicijo dobrega druženja, pri ljudeh pa je ostalo tudi staro ime, Švicarija

Levi trakt hotela Tivoli. V pritličju je trenutno umetniška postavitev v okviru 30. grafičnega bienala Ljubljana

Danes dvorišče hotela Tivoli zasedajo prostoživeče mačke.





























































Ni komentarjev: