torek, 21. marec 2017

Rožnik naš vsakdanji

Pot iz Tivolija na Rožnik oziroma Cankarjev vrh, na zadnji zimski dan. Zima se poslavlja, pomlad pa razkazuje svoje prve rožaste znanilke. Še malo pa bodo tudi drevesa dobila svoja pomladna oblačila. Vsekakor je pot na Rožnik zanimiva in slikovita v vsakem letnem času. Nekateri so nad njim tako navdušeni, da ga obiščejo prav vsak dan 😊
podlesna vetrnica
Podlesna vetrnica

Ciklama
Ciklama
Švicarija
Švicarija, ki jo je ustvaril arhitekt Ciril Metod Koch, dobiva svojo novo, staro podobo. Novembra 1909. se je v takratni hotel Tivoli, v drugem nadstropju, naselil pisatelj Ivan Cankar. (Literarni atlas Ljubljane)
Ena od številnih sprehajalnih poti po Rožniku
Gremo na Rožnik, na Cankarjev vrh
Spominsko obeležje dogodka, ki se je zgodil na Rožniku med slovensko osamosvojitveno vojno 1991.Kamniti relief Križanega na hiši kjer je urejena Cankarjeva spominska soba
Hiša z lesenim gankom. V njej so leta 1948. uredili spominsko sobo Ivana Cankarja. Istega leta so tudi vrh poimenovali po slavnem pisatelju. (mgml.si)
Ivan Cankar
Doprsni kip Ivana Cankarja na Rožniku je delo kiparja Frančiška Smerduja. Postavili so ga leta 1948.
Leta 1910. se je Cankar preselil na Rožnik. Sprva je bival v gospodarskem poslopju. Kasneje se je preselil v prvo nadstropje, nad gostilno s pogledom proti cerkvi. Lastnica gostilne je bila njegova znanka Nina Franzot in njen mož Karel Bergman. S krajšimi presledki je tu bival vse do 1917. ko se je odselil v mesto. (Literarni atlas Ljubljane)
Ivan Cankar
Spominska plošča pisatelju Ivanu Cankarju na pročelju gostilne na RožnikuBaročna cerkev Marijinega obiskanja na Rožniku je bila posvečena leta 1747.
Glavni kamniti portal z železnimi vrati
Stranski kamniti portal
spominčice
Spominčice
Razpelo
Pogled z Rožnika na Ljubljanski grad

Gozdna pot tlakovana z drevesnimi koreninami 😊
Pot proti Mostecu ali Koseškem bajerju, po želji 😎

Trim steza
Idila na zadnji dan zime 😊

Povezano:
Ni komentarjev: