nedelja, 13. oktober 2013

Zoisova palača

 Ko hodiš po stopnicah in hodnikih, koder so nekoč hodili znameniti ljudje, kot so: Valentin Vodnik, Anton Tomaž Linhart, Jernej Kopitar in drugi pomembneži, takrat veš, da si v znameniti Zoisovi palači na ljubljanskem Bregu.

Ljubljanski grb na pročelju Zoisove palače
Michelangelo Zois je bil bogat industrialec in veletrgovec pa tudi oče slovenskega razsvetljenca Žige Zoisa. Nekje po letu 1760. je združil tri sosednje hiše, od leta 1798. pa je palača dobila današnjo obliko.

Žiga Zois, slovenski literarni mecen, naravoslovec, industrialec ... naj bi živel v drugem nadstropju, ob današnji Križevniški ulici. V palači ni spominske sobe. Kar nas spomni na Zoisa je nagrobna plošča, na dvoriščnem pročelju, poleg nje pa stoji še opomnik, da je v tej hiši živel baron Žiga Zois.

V palači so danes stanovanja, pisarne pa tudi manjši hotel, Galerija River, zaradi katerega sem si lahko ogledala nekaj te znamenite palače na Bregu.


Kamniti portal Zoisove palače na Bregu 22. Zoisov doprsni kip je izdelal kipar Mirsad Begič.

Obokano stopnišče Zoisove palače

Stopnišče Zoisove palače z železno ograjo

Dva vhoda, dvoje železnih vrat, ki vodijo v kletne prostore. Dvorišče Zoisove palače.

Nagrobna plošča barona Žiga Zoisa iz leta 1818. Stoji na dvoriščnem pročelju palače, sem pa so jo prinesli iz pokopališča sv. Krištof, ki je bilo nekoč na mestu kjer danes stoji Plečnikovo Baragovo semenišče, Navje pa je del tega pokopališča, ki stoji še danes.

Opomnik, da je tu nekoč živel naravoslovec in gospodarstvenik baron Žiga Zois

Stari vodnjak, na notranjem dvorišču Zoisove palače, danes krasijo rože

Kamniti portal v pritličju palače

Zoisova palača, Breg 22, Ljubljana

Dvorišče Zoisove palače je v obliki črke U in tlakovano z manjšimi kamni.
Ni komentarjev: