petek, 13. januar 2017

Gradec - Graz, Sackstrasse

Sackstrasse je ulica v starem mestnem jedru Gradca, ki povezuje Grajski trg in Glavni trg. V tej ulici domujejo muzeji, galerije, starinarnice, delavnice, ateljeji ... Prava umetniška ulica, ki jo krasijo bogati portali in pročelja tukajšnjih palač.
Na začetku ulice stoji mogočna, baročna palača, ki je bila dokončana leta 1702. Zgradil jo je grof Ignac Marija Attems (1652 - 1732). Do danes se palača ni prav veliko spremenila. Žal ni odprta za oglede, tako so čudovite poslikave, za večino, vidne samo na spletu. Lahko pa si ogledamo baročno preddverje z dvojnim kamnitim stopniščem, bogato okrašen s štukaturo in kipci. Na arkadnem dvorišču prirejajo tudi manjše predstave, v palači pa so danes pisarne.
Poleg palače Attems je na Sackstrasse tudi mogočna palača Herberstein. V njej je danes muzej in galerija. Tudi ostale palače in hiše, ki so strnjene na obeh straneh te kratke ulice, niso nič manj zanimive in vredne naše pozornosti.

Glavni portal palače Attems in družinski grb
Vhodna veža palače Attems,  je bogato okrašena s štukaturami in kipi
Dve kamniti stopnišči krasita preddverje palače Attems. Vmesni prostor povezuje glavni portal z arkadnim notranjim dvoriščem.
Detajl kamnite ograje stopnišča


Avstrija
Del stropa s štukaturo v preddverju palače Attems

Avstrija

Avstrija
Arkadno dvorišče

Avstrija


Avstrija
Še en mogočni vhodni portal na Sackstrasse 18. Vodi v baročno palačo Khuenburg. V njej je danes Mestni muzej
Baročno trkalo palače Khuenburg


Mala palača Attems, pravijo ji tudi palača vdov. V drugi polovici 18. stoletja, je palačo kupil grof Ignac Marija Attems. Od takrat so bile v palači nastanjene vdove, ki so prej živele v veliki palači Attems. Danes so v njej stanovanja, pisarne in trgovine v pritličju.


Avstrija
Palača Herberstein, glavni portal in preddverje. Skromna zunanjost in bogata baročna notranjost. Danes je v palači muzej in galerija
Palača Herberstein ima več povezanih arkadnih dvorišč


Avstrija
Palača Kellersberg  z baročno fasado

Avstrija
Notranje dvorišče palače Kellersberg je obdano z arkadnimi hodniki in balkoni


Hiša na Sackstrasse 12 je nekdanja hiša za goste, danes bi ji rekli hostel, ki so obiskovali tudi gostilno v pritličju. Ta obstaja še danes

Dolga pot do piva 😄
Srednjeveška hiša z gotsko poslikavo, Sackstrasse 8


Sv. Jurij ubija zmaja


Povezano:

Gradec, čez Muro in nazaj

Izlet v Graz


Vir: Zloženka Znamenitosti Gradca, 2014
voden ogled
wikipedia

Ni komentarjev: