ponedeljek, 27. april 2015

Piran - Fornače

Skozi Fornače je nekoč peljala glavna prometna pot, ki je povezovala Piran in Portorož. Na tem prostoru, tik ob morju, so živeli tudi Rimljani, saj so arheologi našli ostanke rimske vile in predmete iz tega obdobja.
Nekaj stoletij kasneje, najdemo tu opekarno pa tovarno žebljev. Leta 1863. tu odprejo tovarno Salvetti, ki proizvaja steklo, kot stransko dejavnost pa milo. V tem času je okoli tovarne zraslo pravo malo mesto s hišami, vrtovi, ulicami in trgi.
Okoli leta 1960. so tovarniški kompleks zasedli filmarji. Tu snemajo slovenske filme pa tudi svetovne in po Piranu so se sprehajale prave, svetovne filmske zvezde.
Danes tovarne ni več, tudi filmov ne snemajo več, prazni in opuščeni prostori čakajo, da se država in občina izmislita, kaj naj bi tu sploh bilo. Fornače pa, namesto da bi bil tu prostor za kulturo, umetnost pa tudi šport, nudijo najlepši prostor ob obali, stoječemu prometu oziroma parkiranim avtomobilom, ki imajo čudovit pogled na morje :)

Dvonadstropna hiša, s pritličnim srednjim delom, nima prav bleščeče zgodovine. Zgrajena je bila na prelomu iz 19. v 20. stoletje, v njej pa je bila klavnica :( Danes so v njej stanovanja.

V tovarniškem kompleksu so okoli leta 1960. odprli filmski studio, VIBA film

Tovarna Salvetti je bila ustanovljena leta 1863. Proizvajali so steklo, kot stranska dejavnost pa je bila proizvodnja mila. Okoli tovarne se je razvilo mesto v malem, s hišami, ulicami, trgi in atriji. (zvkds.si)

Del kompleksa nekdanje tovarne Salvetti, na FornačahMartinčkanje ob morjuEnonadstropna vila Aurora s teraso in vrtom je bila zgrajena v prvi četrtini 20. stoletja. (Nepremična kulturna dediščina)
Z balustrado ograjen vrt in garažna hiša v ozadju
Lahko bi bila čudovita plaža, ampak zaenkrat še ni

Morska biološka postaja na Fornačah

Fornače, med Piranom in BernardinomStanovanjski blok Fornače so zgradili v začetku 20. stoletja. Tri večstanovanjske hiše so med seboj povezane z balkoni. (nepremična kulturna dediščina)
Ni komentarjev: