nedelja, 17. april 2016

Odprte hiše Slovenije - Gruberjeva palača

Leto je naokoli in zopet je tu vikend zanimive arhitekture in prireditev Odprte hiše Slovenije ali na kratko OHS. V petek, 15. aprila 2016, so v tem sklopu, odprli tudi Gruberjevo palačo, ki je bogata s štukaturami. Restavratorji so nam rešili detajle stropne poslikave v nekdanji učilnici za mehaniko in hidravliko, v prvem nadstropju palače. V njej je tudi danes urejena predavalnica.
V prvem nadstropju so bili tudi privatni prostori jezuita, arhitekta, hidravlika, tvorca ljubljanskega Gruberjevega kanala, predavatelja pa še marsikaj, Gabriela Gruberja. Rodil se je 6. maja 1740, na Dunaju, umrl pa v daljnem Sankt Peterburgu, 7. aprila 1805. V Ljubljani je živel in ustvarjal od leta 1769. do 1784, ko je odšel v Rusijo. (Wikipedia)
V nekdanjih privatnih prostorih se je ohranila čudovita, baročna kapela, s pozlačenimi štukaturami, slikami in medaljoni, posvečena Mariji. Kapelo je poslikal avstrijski slikar, Johann Martin Schmidt.
Foto zgodba o štukaturah in poslikavah Gruberjeve palače

Slovenija
Stara ključavnica in zapah. Odprimo vrata v čudoviti svet baročnih štukatur in poslikav
Slovenija
Ohranjeni deli poslikave stropa v nekdanji Gruberjevi učilnici za hidravliko in mehaniko, v prvem nadstropju palače
Slovenija

Slovenija

Slovenija

Slovenija

Slovenija
Na vrhu ovalnega stopnišča je baročna poslikava, Alegorija trgovine, obrti in tehnike, ki jo je ustvaril slikar, Andrej Janez Herrlein, leta 1786. (dedi.si)
Slovenija
Andrej Janez Herrlein, se je rodil okoli leta 1739. Wurzburgu, na Bavarskem, umrl pa je v Ljubljani, leta 1817. Bil je slikar in učitelj risanja. V Ljubljano je prišel leta 1778. in ustvaril kar nekaj umetniških del, ki krasijo ljubljanske cerkve. (slovenska-biografija.si)
Slovenija
Fresko, Alegorija trgovine, obrti in tehnike, je prvič restavriral slikar Matej Sternen, leta 1924. in drugič, leta 1976. slikar Viktor Snoj (arhiv.gov.si)
Slovenija

Slovenija


Slovenija
Znamenito ovalno stopnišče, Gruberjeve palače, je okrašeno s štukaturo s cvetličnimi motivi.
Slovenija
Štukatura s cvetličnim motivom
Slovenija

Slovenija
Kotna štukatura
Slovenija
Medaljon v okenski niši. Kapela v Gruberjevi palači
Slovenija
Baročna kapela v Gruberjevi palači je še danes lepo ohranjena. Poslikal jo je avstrijski slikar, Johann Martin Kremser Schmidt
Slovenija
Medaljon v okenski niši, kapelice v Gruberjevi palači
Slovenija
Baročna kapelica v Gruberjevi palači je posvečena sv. Mariji
Slovenija
Medaljon nad oltarjem
Slovenija
Martin Johann Schmidt, Marija z detetom ...
Slovenija
Tretji medaljon v okenski niši Gruberjeve kapele
Slovenija
Oltarna miza v kapeli in še prvotni leseni pod


Povezano: Arhiv Republike Slovenije

Ni komentarjev: