nedelja, 22. maj 2016

Kostanjevica na Krki, mesto na otoku

Kostanjevica na Krki, je edino slovensko mesto, ki leži na otoku. Na otok vodita dva glavna, lesena mostova, kasneje so na sredini otoka postavili še dva stranska, ki povezujeta otok z novejšim delom mesta pa tudi s travniki in polji onkraj Krke.

Mestne hiše, vile in gospodarska poslopja so nanizani ob dveh glavnih in vzporednih ulicah. Ulica talcev in Oražnova ulica, nekoč Veliki in Mali plac. Na severni strani otoka stoji najstarejša stavba v Kostanjevici na Krki. To je cerkev sv. Jakoba, ki sega v začetek 13. stoletja. Na južni strani je še ena, manjša, cerkev sv. Miklavža.

Po obeh ulicah se lahko krožno sprehodimo in občudujemo profano in sakralno dediščino mesta

Slovenija, Dolenjska
Idilična narava ob reki Krki, na Dolenjskem
Slovenija, Dolenjska
Kostanjevica na Krki je majhno mesto na otoku. S kopnim jo povezujejo čudoviti leseni mostovi.
Slovenija, Dolenjska
Kolo zaigrajmo ... Ples dreves in Forma viva. Skulptura se imenuje "Drevesni krog za Brigito" in je delo, v Švici rojenega umetnika, z imenom, Heiner Richner. Skulptura je bila ustvarjena leta 1984. Drevesa so zasadili kasneje, tako je dobila Brigita še večji poklon narave. Čeprav ne vemo za katero Brigito gre :) (vir: galerija-bj.si)
Slovenija, Dolenjska
Župnijska cerkev sv. Jakoba je častitljive starosti. Postavili so jo grofje Spanheimski, na začetku 13. stoletja.
Slovenija, Dolenjska
Sprva romanska cerkev sv. Jakoba. je skozi stoletja spreminjala svoj slog. Danes najdemo v njej baročne oltarje in poslikave pa tudi elemente gotike.
Slovenija, Dolenjska
O romanskih temeljih cerkve sv. Jakoba, priča stranski, kamniti vhodni portal, ki je bil zgrajen na začetku 13. stoletja. Freska prikazuje Kristusa v sarkofagu, ob njem sta Marija in Janez Evangelist. Ocenjujejo, da je bila narejena v začetku 15. stoletja.
Slovenija, Dolenjska
Bogato izklesan glavni vhodni portal v cerkev sv. Jakoba
Slovenija, Dolenjska
Leseni kip sv. Jakoba, stoji pred glavnim vhodom v cerkev
Slovenija, Dolenjska

Slovenija, Dolenjska
Baročni, glavni oltar, je imel na sredini kip sv. Jakoba, danes je tu Brezmadežna. Ob njej sta kipa sv. Petra in Pavla.
Slovenija, Dolenjska
Freska v ladji je bila naslikana v prvi polovici 20. stoletja
Slovenija, Dolenjska
Zadnja večerja, freska v prezbiteriju
Dolenjska, Slovenija
Stranski oltar sv. Frančiška Ksaverja iz sredine 18. stoletja. Sprva je stal v samostanski cerkvi. Ko so leta 1786. samostan razpustili, so oltar prenesli v cerkev sv. Jakoba
Slovenija, Dolenjska
Tudi drugi stranski oltar, posvečen Antonu Padovanskemu, je sprva stal v samostanski cerkvi.
Slovenija, Dolenjska
Zanimiva namestitev orgel, ki stojijo na zunanji strani korne ograje
Slovenija, Dolenjska
Del reliefnega Križevega pota
Slovenija, Dolenjska
V stranski kapeli stoji črni oltar sv. Antona Puščavnika. iz 17. stoletja. Ob njem stojita sv. Bernard in sv. Frančišek Asiški
Slovenija, Dolenjska
Kostanjevica na Krki, je dobila mestne pravice že leta 1252. Simpatično mestece na otoku, ima danes dve glavni ulici, ob katerih so nanizane hiše in gospodarska poslopja. Precej hiš je lepo obnovljenih in vzdrževanih, kar nekaj jih na polepšanje še čaka
pasma
Na pločniku sem srečala zelo hudo sprehajalko, pasme pitbull. Po nekaj prijaznih besedah, je bila kužika že v položaju "čohaj me". Toliko o hudih pasmah :) 
Slovenija, Dolenjska
Ulica talcev, nekoč Veliki plac. Tu je javni vodnjak, kapelica Matere Božje, v zeleni hiši je bila nekoč kovačnica, lepo obnovljena, enonadstropna hiša pa je Ivina hiša, največja meščanska hiša na otoku, v kateri je danes hostel
Slovenija, Dolenjska
Detajl Ivine hiše, z bogato reliefno dekoracijo, ki je bila zgrajena leta 1878. kot vila Castanea. V njej je bila nekoč gostilna, danes pa je tu hostel.
Slovenija, Dolenjska
Meščanska vila Colarič iz prve polovice 20. stoletja stoji na Ulici talcev. Urbanistično zasnovo Kostanjevice na Krki tvorita dve vzporedni ulici, Ulica talcev, nekdaj Veliki plac in Oražnova ulica, nekdaj Mali plac. 
Dolenjska, Slovenija
Hiša na Ulici talcev 8, je rojstna hiša Jožeta Gorjupa. Bil je slikar, kipar in grafik. Njegova dela si lahko ogledamo na stalni razstavi v galeriji Božidarja Jakca, v nekdanjem cistercijanskem samostanu. 
Slovenija, Dolenjska
Na vsaki strani Kostanjevice na Krki, stoji leseni most in cerkev. Na južni strani otoka stoji manjša cerkev sv. Miklavža, ki jo pisni viri prvič omenjajo davnega leta 1581. 
Slovenija, Dolenjska
Dvoriščna stran hiše z arkadnima hodnikoma. Hiša stoji na današnji Oražnovi ulici in je rojstna hiša dr. Ivana Oražna, zdravnika in dobrotnika. V Ljubljani ga poznamo po Oražnovem domu, ki stoji na Wolfovi ulici. Čudovito baročno palačo, je dr. Ivan Oražen podaril Medicinski fakulteti, v njej je danes dom študentov medicine.
Slovenija, Dolenjska
Pred rojstno hišo, stoji na visokem kamnitem podstavku, kip glave dr. Ivana Oražna, delo kiparja Staneta Jarma, ki smo ga spoznali na izletu v Kočevje.
Slovenija, Dolenjska
Fontana na Oražnovi ulici, pred nekdanjim dvorcem, danes je tu Lamutov salon
Slovenija, Dolenjska
Kostanjeviški dvorec, v obliki črke L. Najstarejši trakt, stoji vzporedno z reko Krko in sega v 16. stoletje. Leta 1667. so dvorec kupili cistercijanci, ki so, v 18. stoletju, dozidali krajši trakt in kapelo sv. Ane. Po ukinitvi samostana, je leta 1793. dvorec kupila mestna občina. V njem so uredili župnišče in šolo. Leta 1958. so v krajšem traktu uredili Lamutov likovni salon, ki obstaja še danes.
Slovenija, Dolenjska
Zanimivi kostanjeviški portali
Slovenija, Dolenjska
Niz pritličnih hiš ob Oražnovi ulici
Slovenija, Dolenjska
Nemški ovčar, lušten in prijazen, a v prvi vrsti čuvaj dvorišča in hiše
Slovenija, Dolenjska

Slovenija, Dolenjska
Leseni Tercijalski most, je izdelan iz lesa nekdanje tovorne žičnice. To so, po drugi svetovni vojni, odpeljali v Bosno. Še dobro, da so vsaj les pustili. Most stoji na sredini otoka in Oražnovo ulico povezuje z novejšim delom Kostanjevice.
Slovenija, Dolenjska
Hiše, ki so bile ob Krki, so imele svoja brodišča, lasten privez za čoln. Tisti, ki so bili v notranjosti otoka, so brodišča uporabljali po dogovoru. 
Kostanjevica na Krki
Jasmin, dišeči grm krasi kostanjeviške vrtove
Slovenija, Dolenjska
Ena redkih vil, v Kostanjevici na Krki, je Bertollijeva hiša s secesijskim okrasjem. Vilo je postavil domačin s furlanskimi koreninami, Vincenc Bertoli, leta 1906. Lepotica je trenutno v bolj žalostnem stanju. Lepo bi bilo, če bi lepotico strokovno obnovili in ji povrnili nekdanji sijaj, ampak, saj vem, denar :(


Povezano:


Cistercijanski samostan in Galerija Božidar Jakac, v Kostanjevici na Krki

Samostanska cerkev in Forma viva

Vir: voden ogled mesta
Kostanjevica na Krki, Andrej Smrekar, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, 2015, Kulturni in naravni spomeniki Slovenije, Zbirka vodnikov 218
Zloženka, Kostanjevica na Krki, mesto na otoku, Po poteh dediščine Dolenjske in Bele krajine

Ni komentarjev: