petek, 5. februar 2016

Idrija, mesto nad rudnikom

V Idrijo smo se odpravili na obisk Mestnega muzeja, ki domuje v čudovitem gradu Gewerkenegg, obiskali pa smo tudi Čipkarsko šolo, ki ima svoje prostore v stari osnovni šoli, na Mestnem trgu. Časa za ogled starega mestnega jedra Idrije je bilo zelo malo, skoraj nič. Zato je foto zgodba Idrije, bolj skopa, a vseeno zanimiva. Nastala je na poti od avtobusne postaje do idrijskega gradu. Že ta kratka pot je posuta z znamenitimi hišami in palačami, pod katerimi so celih petsto let nastajali rudniški rovi, a kaj, ko se nam je mudilo naprej, v Cerkno.

Slovenija
Le v katerem slovenskem mestu imajo tako lep pločnik, okrašen s čipko :) V Idriji, seveda. Zibelki slovenskega klekljarstva. 
Slovenija
Pogled skozi okno idrijskega gradu, na gimnazijo Jurija Vege, kjer je tudi Čipkarska šola. Ob gimnaziji je palača mestne hiše.
Slovenija
Pogled z gradu Gewerkenegg, na potok Nikova, ki teče skozi Idrijo in je eden izmed pritokov reke Idrijce.
Slovenija
Kapela, ki stoji ob vznožju idrijskega gradu, je posvečena sv. Janezu Nepomuku. Na tem mestu so postavili kapelico leta 1525. kot spomin na poplavo, ki je prizadela mesto. Leta 1511. se je zaradi močnega potresa, sprožil plaz, zaradi česar je prišlo do poplave. Kapelica je dobila današnjo podobo, v času baroka. (idrija.weebly.com)
Slovenija
Na vzpetini, nad starim mestnim jedrom, stoji zgradba Mestne realke, do katere vodi kamnito stopnišče. Realka je bila zgrajena leta 1903, kot učni jezik pa je bila slovenščina. Je prva slovenska realka. 
Slovenija
Pod kamnitimi oboki, teče živahen potok Nikova.
Slovenija
Tolmun, potoka Nikova, pod idrijskim gradom
Slovenija
Glavna znamenitost Idrije, je prav gotovo mogočen grad Gewerkenegg, ki stoji na manjši vzpetini, v starem mestnem jedru. Zgradili so ga za potrebe vodstva rudnika Živega srebra. med leti 1522 do 1533. Danes v njem domuje Mestni muzej Idrija.

Slovenija
Vhod v grad Gewerkenegg in kamnito stopnišče, pod katerim teče potok Nikova.
Slovenija
Stara osnovna šola v Idriji. Danes v njej deluje tehnični oddelek, pod okriljem gimnazije Jurija Vege, v njej pa je tudi Čipkarska šola in razstava mladih klekljaric.
Slovenija
Kljuka in prvotna ključavnica stare osnovne šole
Slovenija
Osrednji del zgradbe, v kateri je danes tudi Čipkarska šola, z letnico 1876.
Slovenija
Rudarska hiša, v škofjeloško - cerkljanskem slogu, s številnimi majhnimi okni in strmo, dvokapno streho.
Slovenija
Staro mestno jedro Idrije
Slovenija
Pogled na grajski stolp z uro
Slovenija
Detajl palače na Mestnem trgu 1. Danes je v njej idrijska mestna hiša
Slovenija
Mestna hiša, z razgibano secesijsko arhitekturo, je dogradil, takratni idrijski župan Dragotin Lapajne (1869. Idrija - 1938. Bled, kjer je tudi pokopan), leta 1898. Bil je tudi ustanovitelj realke in zavedni Slovenec. Že leta 1896. je na občini uvedel slovenščino kot uradni jezik. (slovenia.info)
Slovenija
Sklepnik na oboku, vhoda v mestno hišo
Slovenija
Spominska plošča, na pročelju idrijske mestne hiše
Slovenija
Čudovita meščanska hiša je najstarejša na Mestnem trgu. Zgradili so jo v drugi polovici 18. stoletja in jo kasneje večkrat predelali. Krasi jo baročni portal in balkon. (RNKD)
Slovenija
Začetki hiše na Mestnem trgu 2, segajo v 17. stoletje. Leta 1777. je bila v njej odprta prva gostilna s kletjo. Tudi danes je v njej gostilna, Pri črnem orlu. V hiši je tudi TIC Idrija in pa nekatere druge organizacije. Na pročelju hiše je grb mesta in občine Idrija. 

Slovenija
Hiša na Kosovelovi 3, je bila zgrajena v 18. stoletju. Imenovali so jo Šelštev. V njej so bile ambulante, stanovanja za uslužbence in pisarne. V njej se je rodil, 11. februarja 1890, Stanko Bloudek. Danes je tu vhod v Antonijev rov, ki je najstarejši del rudnika živega srebra, saj datira v leto 1500. (visit-idrija.si)


Povezan izlet po Sloveniji: Izlet v Cerkno

Laufar KamandaNi komentarjev: