torek, 26. januar 2016

Izlet v Cerkno

Če je kdo omenil Cerkno, je bila moja prva asociacija, smučanje. Ko smo pred nekaj dnevi, v sončnem zimskem dnevu, obiskali Cerkno pa sem izvedela, da Cerkno ponuja veliko več. V pustnem času je tu glavna atrakcija družina cerkniških laufarjev, ki smo jih obiskali.
V središču mesta je cerkljanski muzej, z dvema stalnima razstavama: Cerkljanska skozi stoletja in razstava o laufarjih, Pust je kriv.
Po ogledu razstav in po dobri kavi, sem se odpravila na foto sprehod po cerkljanskih ulicah, med dvema potokoma, ki objemata mesto, Zapoška in Cerknica in tako je nastal prvi del foto zgodbe o Cerknem
Slovenija
Na obrobju starega mestnega jedra, čebelnjak in kozolec
Slovenija
Pot na Brce, kratka in ozka srednjeveška ulica, v kateri lahko vidimo hiše zgrajene v škofjeloško - cerkljanskem slogu, iz 18. stoletja. (Rnkd)
Slovenija
Pot na Brce
Slovenija
Lesena balkonska ograja
Slovenija
Vhodna vrata v kmečko hišo
Slovenija
Kamnite stopnice
Slovenija
Ena od značilnosti škofjeloško cerkljanske hiše je tudi veliko število majhnih oken in strma dvokapna streha
Slovenija
Kmečka hiša, ki stoji v nizu podobnih, je rojstna hiša slovenskega skladatelja, Petra Jereba. Rodil se je 1. julija 1868, v Cerknem, današnja ulica Pot na Brce 1.
Slovenija
Mala lesena vrata vodijo v klet
Slovenija
Rojstna hiša skladatelja Petra Jereba, žalostno propada
Slovenija

Slovenija
Razgiban in hribovit stari del Cerknega
Slovenija
Cerkno je tudi Spomeniško območje NOB. Od kapitulacije Italije pa do osvoboditve, so tu delovale številne vojaške, politične, kulturne pa še kakšne, ustanove NOV. Tu je imel svoj štab IX. korpus, imeli so osnovno šolo in številne tečaje. V mestu je veliko spominskih plošč, ki nas opozarjajo na to obdobje. 
Slovenija
Potok Zapoška, eden od dveh, ki tečeta skozi Cerkno
Slovenija
V hiši, na Bevkovi ulici, kjer je danes vrtec, je bila v času druge vojne partizanska osnovna šola, podoficirska šola in sodišče IX. korpusa. (spominska plošča)
Slovenija
Najlepši portal v Cerknem, po mojem izboru :) 
Slovenija
Potok Zapoška v Cerknem
Slovenija
Stavba cerkljanskega muzeja je bila zgrajena tik pred prvo svetovno vojno. V njej je bilo sodišče. Med vojno so bili v stavbi italijanski karabinjerji in finančna straža. Po drugi svetovni vojni je bila tu nižja gimnazija, kasneje pa osnovna šola. Od leta 1978. pa tu domujejo muzejske zbirke. (cerkno.si)
Slovenija
Kapelica s kipom Marije z detetom

Slovenija
Tržnica v Cerknem


Laufarji, znamenitost cerkljanskega: Laufar KamandaNi komentarjev: