sreda, 27. januar 2016

Cerkno, od cerkve sv. Ane do partizanskega spomenika

Kaj imata skupnega baročna župnijska cerkev sv. Ane in partizanski spomenik? Oba se nahajata v Cerknem, sta kulturni znamenitosti mesta, oba sta čudovita in vredna ogleda. V mojem naslovu pa sta samo skrajni točki, kjer je potekal moj foto sprehod in kjer je nastal drugi del foto zgodbe o Cerknem.

Slovenija
Baročna, župnijska cerkev sv. Ane, v Cerknem
Slovenija
Evangelista sv. Luka in sv. Marko, na levi strani freske, v sredini Sv. Trojica, desno pa evangelista sv. Matej in sv. Janez (oreh.pef.uni-lj.si)
Slovenija
Pročelje cerkve sv. Ane: prva vrsta, skrajno levo je sv. Florjan, ob njem sv. Jožef, skrajno desno sv. Jernej, ob njem sv. Janez Krstnik. Osrednja freska: sv. Ana in sv. Joahim s hčerko, sv. Marijo, Jezusovo materjo. Spodaj levo je sv. Peter, na desni pa sv. Pavel. Domnevajo, da so bile prvotne slike, delo italijanskega slikarja. Pročelje cerkve je, po starih fotografijah, ponovno poslikala slikarka, rojena v Rusiji, Maša Bersan Mašuk, leta 2003, ko so cerkev temeljito obnovili. (oreh.pef.uni-lj.si)
Slovenija
Letnici, v niši, nad razpelom, označujeta začetek gradnje cerkve, leto 1710. in letnica 1717, ko so imeli v cerkvi prvo sveto mašo. Cerkev je gradil baročni stavbar in arhitekt, Gregor Maček. (župnija-cerkno.rkc.si)
Slovenija
Poslikava na zunanji strani prezbiterija, sončna ura
Slovenija
Okni in sončna ura, na stranski fasadi cerkve. Čudovita, baročna cerkev je bila zaklenjena, zato mi ogled notranjosti ostane za naslednji obisk :) 
Slovenija
Vodnjak na manjšem trgu, pred cerkvijo sv. Ane
Slovenija
Stara hiša na Cvetkovi ulici, ob potoku Cerknica
Slovenija
Cvetkova ulica. Cerkno
Slovenija
Sotočje dveh potokov v Cerknem, levo Zapoška, desno Cerknica
Slovenija
Gorenjska cesta, Cerkno
Slovenija
Cerkno
Slovenija

Slovenija
Spominska plošča in portret Frančiška Borgia Sedeja, duhovnika in goriškega nadškofa, na njegovi rojstni hiši, na današnji Bevkovi ulici. 
Slovenija
Najlepša vila v Cerknem, na Bevkovi 9.
Slovenija
Vila še z drugega zornega kota
Slovenija
Bohkov kot. Stalna razstava v Cerkljanskem muzeju, Cerkljanska skozi stoletja
Slovenija
Eksponat na razstavi, Cerkljanska skozi stoletja, ki mi je bil najbolj všeč. Leseni modelček za izdelavo masla.
Slovenija
Na ploščadi pred cerkljanskim muzejem, stojita, na visokem podstavku, dva doprsna kipa, dveh znamenitih cerkljanov. Na levi strani, dr. Franc vitez Močnik, bogoslovec, filozof, matematik, se je rodil 1. oktobra 1814. Bil je profesor matematike na tehnični akademiji v Lvovu, v Ukrajini. Napisal je matematični učbenik. Bil je tudi deželni šolski svetnik na Kranjskem in zaslužen, da so v mestnih glavnih šolah na Kranjskem, uvedli pouk v slovenskem jeziku. Umrl je v Gradcu, leta 1892.  Na desni pa je kip dr. Franca Borgia Sedeja. (muzej-idrija-cerkno.si)
Slovenija
C.M.A.K. - Cerkljanski mladinski alternativni klub in galerija Križišče, na Bevkovi ulici 11
Slovenija

Slovenija
Partizanski spomenik stoji v Platiševi ulici. Ponazarja mater, ki daje partizanu kruh.


Povezano: Izlet v Cerkno

Laufar Kamanda

Ni komentarjev: