nedelja, 24. januar 2016

Laufar Kamanda

Pustni čas se hitro približuje, zato smo se odpravili na izlet v Cerkno in se povabili na obisk, k znanim cerkljanskim larfam. To so laufarji. Oglasili smo se kar na "Laufar Kamandi", kjer so nam prijazni fantje razkazali pustno opremo laufarjev.
Družina laufarjev šteje 25 članov. Glavni lik je "ta terjast". V skupini so trije. Živahni ta terjasti laufajo gor in dol, skrbijo za red med laufarji pa tudi med gledalci, pazijo pa tudi na pusta, da jim ne uide, saj je za vse grozote, ki so se zgodile med letom kriv prav on, zato mora pred sodnika, da se mu prebere dooooooolga obtožnica.
Značilnost cerkljanskih laufarjev so obrazne maske, ki so vse razen ene, narejene iz mehkega lipovega lesa. Obrazne maske so lahke, toda če jo moraš nositi nekaj ur skupaj pa tudi ni preveč prijetno, so nam povedali laufarji, ki so mimogrede povedano, tudi gasilci.
Laufarji letos praznujejo 60. letnico. Praznovanje in pustovanje bo na pustno nedeljo, 7. februarja 2016, v Cerknem. Več informacij pa na: Laufarija Cerkno.


pustovanje
Obrazna maska ta terjastega, izdelana iz lipovega lesa. Obstajata dva kompleta mask cerkljanskih laufarjev. Drugi komplet se nahaja v cerkljanskem muzeju, na stalni razstavi, Pust je kriv. 

pustovanje
Oblačilo ta terjastih, je narejeno iz terja. To so ostanki pri tkanju blaga. Od tu tudi njihovo ime.

pustovanje
"Garderoba" kjer so spravljena pustna oblačila laufarjev. Večino uporabijo vsako leto, troje pustnih oblačil pa je potrebno vsako leto narediti na novo in to ni kar tako :) 
pustovanje
Dvoje pustnih oblačil, ki ju morajo narediti vsako leto znova, čaka v hladni sobi, na svoj nastop. Prvo je oblačilo pusta, ki je itak kriv za vse in če hočemo, da pride pomlad, ga je treba po .. (še napisat ne morem, tako tragično je :) Oblačilo pusta je narejeno iz svežega mahu, ki ga našijejo na oblačilo. Taka oprava tehta tudi do 80 kg. Ta smrekov nosi oblačilo iz smrekovih vejic, ki jih tudi vsako leto znova našijejo na obleko. Ta smrekov je pustov brat in v pustnem sprevodu hodi tik za njim.

pustovanje
Ta bršljanov ima prav tako vsako leto novo obleko. Takole vsak bršljanov listek posebej našijejo na obleko. V pustni povorki hodi ta bršljanov skupaj z Marjetico (ta ima na zeleni obleki našite marjetice) in predstavljata pomlad.

pustovanje
Ta slamnat predstavlja krovca slamnatih streh. Njegovo oblačilo pooseblja slamnato streho, s katero so bile nekoč prekrite hiše v Cerknem in okolici. Danes v Cerknem ni nobene, v okolici pa se najde ena ali dve (vodstvo v muzeju)

Slovenija
Hiša na Močnikovi 5, z veliko objavo Laufar Komande, da prihaja pustni čas, po cerkljansko: U uidnast usem ldjem s Cierkna m pa vakulce :) 1869. je bila v Cerknem odprta prva čitalnica, o čemer priča spominska plošča na hiši.

pustovanje
Vhod v Laufar Kamando, je z dvorišča

pustovanje
Stalna razstava v cerkljanskem muzeju, Pust je kriv. Z leve, proti desni: ta terjast, ta loparjev, ta koševa (pojavlja se tudi v drugih pustnih skupinah) in ta bršljanov.

muzej
Ta slamnat v muzeju

muzej
Ta stara. Pust in ta star. Ta star je gospodar laufarske družine in je edina maska, ki sme govoriti, vsi ostali so tiho. V pustni povorki hodi skupaj s ta staro, vse dokler na pustni torek, ne izkoplje bot (nekakšno leseno kladivo). Takrat zapusti ta staro in se posveti samo pustu in končni nalogi, ki ga čaka. 

pustovanje
Lamant je edini, ki nima lesene obrazne maske, temveč usnjeno. O izvoru te larfe se ne ve prav veliko. Prehajala je iz roda v rod in tako še danes z vilami straši otroke in nosi vrv, s katero zvežejo pusta, da jim ne uide. 

Slovenija
Stavba cerkljanskega muzeja. na Bevkovi 12. Ogledali smo si zanimivo razstavo, Cerkljanska skozi stoletja in pa stalno razstavo, Pust je kriv.


Izleti po Sloveniji: Tržiški muzej

Ni komentarjev: