torek, 12. november 2013

Verona: Trg Bra - Piazza Bra

Enodnevni izlet v Verono na ogled slikarske razstave impresionistov, z naslovom "Verso Monet".

Verona, razstava Monet in impresionisti.
Verona, mesto v severnem delu Italije, v deželi Benečija, leži ob reki Adiži. Staro mestno jedro, ki ga turisti najbolj oblegajo, se je razvilo v okljuku reke.

Ni lepšega kot brezskrbno pohajanje po mestu, občudovanje starih palač in novih trgovin. Raziskovanje Verone oziroma njenega starega mestnega jedra, se prične na največjem trgu, Piazza Bra, kamor vstopimo skozi stara mestna vrata. Tu stoji največja znamenitost Verone, rimska arena, ki je stara toliko kot Zgodnjekrščansko središče v Ljubljani. V poletnih mesecih lahko tako na prostem uživamo v Verdijevih operah, v bolj hladnih dneh pa v palači Gran Guardia na različnih razstavah in prireditvah.

Tokrat je to slikarska razstava "Verso Monet", ki nam pripoveduje zgodbo o razvoju slikanja pokrajine. Zelo zveneča slikarska imena so tu zbrana, če naštejem samo najbolj znane impresioniste: Canaletto, Renoir, Van Gogh, Gauguin pa vse do glavnega impresionista tistega časa Claude Moneta.
Razstava bo na ogled vse do 9. februarja 2014.

Parada konjskih vpreg na trgu Bra v Veroni

Palača Barbieri, na trgu Bra, v Veroni, v njej so danes prostori občine.


Mestna vrata, vhod na trg Bra. Tu je bilo nekoč mestno obzidje.


Liston je z dolgimi ploščami tlakovan del mesta, ki je namenjen za sprehode. Ta je v Veroni, na trgu Bra, kjer so tudi številne picerije in kavarnice z dobro kavo in lepim pogledom na trg in areno.

Palača Gran Guardia, ki je danes namenjena kulturnim prireditvam in različnim razstavam. Gradili so jo zelo dolgo, od leta 1609. pa vse do 1853. Hrbtni del palače je naslonjen na staro mestno obzidje. Zgradili so jo v vojaške namene.

Arena v Veroni je danes namenjena poletnim opernim predstavam. Pred njo sem ujela egipčanskega faraona "Tutankamona"


Park na trgu Bra in spomenik prvega italijanskega kralja Viktorja Emanuela II


Del rimske arene v Veroni, kjer je vidno, da je bila nekoč za eno nadstropje višja


Na mestnih vratih je doprsni kip Wiliama Shakespeara, ki je s svojo dramo Romeo in Julija, priskrbel Veroni kar lepo število turistov iz vsega sveta.Ni komentarjev: