sreda, 13. november 2013

Verona, Piazza Erbe - Zeliščni trg

Piazza Erbe ali Zeliščni trg stoji na prostoru, kjer je 2.000 let prej, stal rimski forum. Trg je pravokotne oblike. Osrednji del zavzemajo stojnice in čudovit vodnjak Madona Verona. Na začetku je stolp, ki ima na vrhu vklesan relief Marije in treh svetnikov.

Piazza Erbe obkrožajo čudovite, v glavnem srednjeveške palače. Stolp, ki dominira nad trgom je Torre dei Lamberti in je del mestne hiše. Visok je 83 metrov in je najvišja gradnja v Veroni.

Na Piazza Erbe pridemo, če se odpravimo Piazza Bra, mimo Arene, po mondeni nakupovalni ulici Via Mazzini in na koncu zavijemo na levo. Še prej pa si velja ogledati tudi sinagogo, ki so jo zgradili leta 1864. Ta stoji, na levi strani, malo preden se konča Via Mazzini.


Casa dei Mercanti ali Domus Mercatorum. Kot pove ime, se je tu trgovalo, umetnost in obrt, z roko v roki. Stavba je na Piazza Erbe že od srednjega veka. Danes je v njej veronska banka

Tribuna, sramotilni oder za goljufe.

Piazza Erbe je trg na katerem prodajajo zelenjavo, v današnjem času pa tudi veliko plastičnega kiča.

Vodnjak Madona Verona, na Zeliščnem trgu (Piazza Erbe), izhaja iz 14. stoletja

Palača Mazzanti je sestavljena iz več srednjeveških hiš, ki so bile, po takratni modi, poslikane s freskami. Nekaj fresk se je ohranilo. 

Baročna palača Maffei, iz začetka 17. stoletja. Na vrhu je balustrada, ograja s stebrički, s katere na navadne smrtnike zre šest grških božanstev. Pred palačo stoji marmorni steber z levom sv. Marka, naj se ve kaj vse je bilo pod Beneško republiko. Ob palači pa stoji stolp z urami, imenovan Torre delle Ore.


Sinagoga v Veroni ima okrašen vhodni portal in pročelje, ki pa gleda na ozko, malo ulico, Via Pellicciai, v bližini Piazza Erbe. Zgradili so jo leta 1864.

Detajl sinagoge v Veroni


Ni komentarjev: