petek, 08. januar 2016

Prežihova bajta in Kotlje

Prežihova bajta stoji na sončni strani Preškega vrha, nad Kotljami in s čudovitim razgledom na Uršljo goro in ostale okoliške hribe, ki jih na Koroškem ne manjka. To je bil prvi, lastni dom družine Kuhar, ki se je veliko selila in živela v najemniških hiškah.
Koroški pokrajinski muzej je Prežihovo bajto uredil kot spominski muzej pisatelja Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca. Od leta 1979. je v hiši bogata etnološka zbirka predmetov, ki jih je uporabljala družina. Zanimivo in vredno ogleda.

Kotlje
Bronasti spomenik, slovenskega pisatelja Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca, na visokem kamnitem podstavku, stoji nad Prežihovo bajto in gleda proti Kotljam in Uršlji gori. Spomenik je delo kiparja Stojana Batiča.
Kotlje
Prežihova bajta je delno zidana, delno pa lesena.
Kotlje
Kuharjevi so hišo kupili leta 1911. in tako po dolgih najemniških letih, končno prišli na svoje. Simpatična hiška s hlevom, stoji na Preškem vrhu, nad Kotljami
Kotlje
Leseno, dvostransko stopnišče, glavni vhod v Prežihovo bajto, ki je od leta 1979. urejena kot spominski muzej slovenskega pisatelja Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca (1893 - 1950), pod okriljem Koroškega pokrajinskega muzeja.
Slovenija
Kašča, spodnji del zidan, zgornji lesen z gankom in stopnicami, je bila prinesena h Prežihovi bajti od drugod, vendar pa je bila simpatična kašča nekako povezana s Prežihovo mamo, zato so jo umestili v ta prostor. (voden ogled)
Preški vrh Kotlje
Bohkov kot v Prežihovi bajti
Preški vrh Kotlje
Leseni predalnik s ključavnico na vsakem predalu, v Prežihovi bajti. Lahko bi rekli, da je komoda naslednica skrinje. Komodo, kakršno poznamo še danes, so zasnovali v 17. stoletju. Na podeželju so jih začeli uporabljati v drugi polovici 18. stoletja. Izdelovali so jih iz smrekovega, orehovega ali pa iz češnjevega lesa. (Slovenski etnološki leksikon, MK 2004)
Preški vrh Kotlje
Mentrga, leseno korito z mizo za mesenje testa in kolovrat
Preški vrh Kotlje
Krušna peč z leseno klopjo za posedanje in gretje
Preški vrh Kotlje
Spalni del v Prežihovi bajti
Preški vrh Kotlje
Sklednik z lončeno posodo
Preški vrh Kotlje
Pinja, leseni pripomoček za domačo izdelavo masla
Preški vrh Kotlje
Čelešnik so uporabljali za razsvetljavo, tako da so v držalo zataknili žarečo trsko. Bil je lesen ali železen. Uporabljali so ga vse do odkritja petrolejke. (Slovenski etnološki leksikon, MK 2004)
maček
Prežihova soseda, na Preškem vrhu :) Prava mačja lepotica in scrkljanka ;)
Preški vrh Kotlje

Preški vrh Kotlje

Preški vrh Kotlje
Črna kuhinja v Prežihovi bajti
Preški vrh Kotlje
Letnica 1812. na tramu v sobi, nam pove kdaj je bila hiša zgrajena
Preški vrh Kotlje
Hlev, delno zidan, delno lesen
Preški vrh Kotlje
Uršlja gora v megli. Pogled s Preškega vrha, pri Prežihovem spomeniku
Slovenija
Preški vrh nad Kotljami. V hiši na levi strani, so kot najemniki, krajši čas živeli člani družine Kuhar. V bogatejši hiši na desni pa je po drugi vojni, živel Lovro Kuhar - Prežihov Voranc, s svojo družino. (voden ogled)
Slovenija
Baročna župnijska cerkev sv. Marjete v Kotljah. 
Slovenija
Spomenik NOB v Kotljah
Slovenija
Spominska plošča z obrazom Alojza Kuharja, na župnišču v Kotljah. Enako spominsko ploščo smo videli tudi na župnišču v Črni na Koroškem
Slovenija
Zasnežena polja in griči v Kotljah, na Koroškem
Slovenija
Kotlje na Koroškem, majhna vasica pod Uršljo goro in znamenita po bratih Kuhar.


Povezano, izlet na Koroško:

Ravne na Koroškem

Mati fabrika na Ravnah


Črna na Koroškem


Etnografska in rudarska zbirka v Črni

Ni komentarjev: