petek, 5. december 2014

Ljubljanski grad

Grajske skrivnosti, Ljubljanskega gradu, ki so tam že od srednjega veka, na nekaterih smo mogoče stali pa nismo vedeli kaj je to, naprimer tisti krog na grajskem dvorišču, pred vhodom v peterokotni stolp. Koliko nadstropij je imel nekoč ta stolp in kaj je tista tretja odprtina, pod srednjeveškim glavnim vhodom v grad?

Ljubljanski grad ni imel nikoli kakšnega pomembnega plemiškega stanovalca in mogoče je ravno zaradi tega tako dobro ohranjen do danes. V njem so tekom stoletij, bivale različne vojske, od Napoleonove pa do italijanske, med drugo svetovno vojno. Od nekdaj so bile v gradu tudi ječe, posebej za reveže in posebej za plemiče. In tu nastopi naš plemiški gost, žal je gostoval samo v ječi iz katere pa je srečno ušel.

Za odkrivanje grajskih skrivnosti, si lahko pomagamo s številnimi vodniki ali pa kar s prijaznimi vodiči, ki poznajo marsikatero zanimivost.

Peterokotni stolp Ljubljanskega gradu, je bil nekoč glavni vhod. Večja odprtina za vozove, manjša za ljudi. Odprtina pod vhodom pa se je imenovala volčja luknja. Če so stražarji malce zamudili z dvigom mosta in so na njem že stali sovražni vojaki, se je ob dvigu ta spremenil v "tobogan" in vojaki so zdrsnili v volčjo luknjo in tam počakali na svojo usodo

Predvidevajo, da je bilo na grajskem griču tudi rimsko svetišče, saj so v bližini glavnega grajskega vodnjaka, ki stoji pred gradom, našli rimske svetinjice.

Peterokotni stolp je danes odprt prostor, namenjen različnim razstavam. V srednjem veku pa je imel še dve nadstropji. V prvem je imel prostore grajski ekonom, (bi mu lahko rekli), v drugem pa so bivali stražarji, ki so varovali grad

Krog, ki spominja na vodnjak in ga lahko vidimo na grajskem dvorišču, ob Hribarjevi dvorani (gostilna na gradu) in pred vhodom v Peterokotni stolp, je bil v srednjem veku lažni vodnjak. Nekaj vode je bilo v njem, dejansko pa je bil to skrivni izhod z gradu, ki ga je uporabil pri begu tudi slavni zapornik, Erazem Predjamski.

Plemiška ječa v kateri je bil zaprt tudi Erazem Predjamski. Nahaja se v stolpu, ki ga danes imenujemo Erazmov stolp, nad ječo pa je informacijski center.
Pod razgledno grajsko teraso in poleg trte, ki jo je Ljubljani podaril Maribor, je kvadratni, obzidan prostor, brez strehe. To je bila ječa za reveže in tudi takrat je bila takšna, brez strehe

Glavni grajski vodnjak stoji pred gradom. Danes se uporablja tudi kot zračnik za tunel pod gradom

Leseno, pohodno kolo sta poganjala dva zapornika. Vstopila sta v kolo in hodila toliko časa, da sta iz vodnjaka potegnila vedro z vodo. Gladina vode je bila na 75 metrih. Pohodno kolo je razglašeno za tehnični spomenik in je edino te vrste v Sloveniji. Premer kolesa je 4,4 m. V njem je votel prostor, ki meri 1 m v širino in 2 m v višino. (vir: plošča ob vodnjaku)

Vrata v grajsko samico

Prezračevanje grajske samice, ječe

Kaznilnico, na Ljubljanskem gradu, so odprli oktobra 1815

Kaznilnica se nahaja v kleti Palacija.














Ni komentarjev: