sobota, 21. september 2013

Ljubljana, 21. september 2013

 Znamenitosti Ljubljane: Vurnikov Sokolski dom, cerkev Srca Jezusovega na Taboru, dediščina industrijske arhitekture, Šubičeva večstanovanjska hiša na Miklošičevi, Krekov trg z vodnjakom in stolpom ... pa indijansko poletje v Ljubljani.

Vodnjak na Taboru, delo kiparja Franceta Rotarja

Fasada hiše na Taboru v znamenju knjig, v parku Tabor je čez poletje tudi knjižnica pod krošnjami

Gotska cerkev Srca Jezusovega na Taboru, je bila postavljena leta 1882. Fasada cerkve je iz žgane opeke, enako kot samostan, ki je v njenem sklopu.

Najbolj znamenita stavba na Taboru in po mojem mnenju tudi najlepša je Sokolski dom, arhitekta Ivana Vurnika. Postavili so jo leta 1926. za potrebe telovadnega društva Sokol. Pročelje je polno nenavadnega okrasja, s katerim je arhitekt poskusil poiskati narodni slog.

Zgradba Slovenskih železnic na vogalu Slomškove in Kolodvorske ulice

Več stanovanjska palača na vogalu Miklošičeve in Slomškove ulice, zaključuje niz zgradb ob Miklošičevi ulici, ki jih je zasnoval oče ljubljanskega nebotičnika, arhitekt Vladimir Šubic

Simpatična hiška na Mali ulici ima na kovinskem stojalu letnico 1900. Postavili so jo kot ljubljansko javno kopališče, danes pa so v njej uredili mestno igrišče za otroke.

Vodnjak na Krekovem trgu, ki ga natančno pregledujeta mlada raziskovalca, je spodnji del vodnjaka, ki stoji na koncu Brega, ob Ljubljanici. Zgradba za vodnjakom je nadškofijski arhiv in teološka fakulteta

Stolp na Krekovem trgu, tik ob vzpenjači na Ljubljanski grad, je del obzidja srednjeveškega Mestnega trga.











Ni komentarjev: