četrtek, 27. april 2017

Plečnikova Uršulinska gimnazija

Ko so ljubljanske uršulinke, v tridesetih letih 20. stoletja, dale arhitektu Plečniku naročilo za gradnjo Uršulinske gimnazije, je bil na tem mestu park, o katerem lahko samo še sanjamo. Uršulinski park, ki je obdajal samostan, se je raztezal od današnjega Kongresnega trga do Trga Republike. Ta slednji je bil dolga leta parkirišče, danes je samo še betonska ploščad, ki bi jo lahko zopet spremenili v park. Zakaj pa ne 😎 Vanj bi umestili kip Plečnika z njegovim višavskim terierjem Sivkom v naročju in brez podstavka.

Uršulinke so prodale del svojega parka, kjer danes stoji park Zvezda in denar namenile za gradnjo šole. Tako je Plečnik v letih 1939/40. izdelal načrt, po katerem so do leta 1947. dokončali poslopje gimnazije, ki se danes imenuje Plečnikova gimnazija. Od takrat do danes je Plečnikovo umetnino spreminjalo kar nekaj arhitektov. 1966. Anton Bitenc spremeni izložbe v pritličju, ki so  jih prvotno krasili stebri. 1970. Edvard Ravnikar zgradi prizidek. 2014. arhitekta Dalija Tanšek in Lado Tratnik uredita večnamenski prostor v kleti in ga s pritličjem povežeta s spiralnim stopniščem. Ta zadnji poseg je bil tudi povod, da smo si v okviru festivala Odprte hiše Slovenije in v družbi obeh arhitektov ogledali celotno gimnazijo.
Slovenija
Tlakovanje z motivom zvezde. Preddverje Plečnikove gimnazija
Slovenija
Plečnikovo stopnišče. Gesla so dodali gimnazijci. 
arhitektura, OHS
Balustrada stopnišča in Plečnikov stebriček s kroglo
arhitektura, OHS

arhitektura, OHS
Lesena vrata v preddverju gimnazije. V Plečnikovih časih so vrata vodila na uršulinski vrt. Danes ne vodijo nikamor, ker je na drugi strani prizidek. Ideja je, da tu postavijo dvigalo, ki bi vodilo do ploščadi na vrhu zgradbe.
arhitektura, OHS
Dvojna vrata v preddverju z lesenima stebroma
arhitektura, OHS
Plečnikova klop in z opažem prekrita stena
arhitektura, OHS

arhitektura, OHS
Polkrožni oboki ločujejo stopnišče in veliko avlo. Ta je postavljena na severno stran in z velikimi polkrožnimi okni gleda na ulico.
arhitektura, OHS
Velike, prostorne avle so v vsakem nadstropju in so uporabne tudi za različne prireditve in dogodke.
arhitektura, OHS
Učilnice so na južni strani zgradbe. Od šolskega pohištva se ni nič ohranilo. Prvoten je parket in dvignjen kateder.  
arhitektura, OHS
Učilnice imajo velika iz kvadratov sestavljena okna, zato so zelo svetle. V Plečnikovem času je bil z okna lep pogled na uršulinski vrt. Danes je tu asfaltiran Plečnikov trg in gostinski lokali in nekaj zelenja za vzorec.
arhitektura, OHS
Emajliran, visoki umivalnik
arhitektura, OHS
Detajl obešalnika za garderobo v učilnici
arhitektura, OHS
Šolski zvonec
arhitektura, OHS
Vhod v učilnico
arhitektura, OHS
Okna učilnice na vrhu zgradbe
arhitektura, OHS
Balustrada s stebričkom, na ploščadi, na vrhu Plečnikove gimnazije
arhitektura, OHS
Ploščad na vrhu Plečnikove gimnazije
arhitektura, OHS
Pogled na sosede, Uršulinke, ki so Plečniku naročile zidavo dekliške gimnazije. Danes imajo v lasti lokale v pritličju, ki jih oddajajo.
arhitektura, OHS
Mogoče bo na ploščadi, v prihodnosti, ko bo tudi dvigalo, majhna kavarnica z razgledom 😎
arhitektura, OHS

arhitektura OHS
Plečnikova balustrada, ki bo obkrožala bodočo kavarnico. Cene naj bodo take kot v sosednjem parlamentu 😏
arhitektura, OHS
Strop in obokani prehodi v pritličju zgradbe
arhitektura, OHS
Edina izložba, ki je v lasti Plečnikove gimnazije, je levo od glavnega vhoda. Leta 2014. so jo temeljito obnovili. Navpični železni drog nakazuje Plečnikov steber, ki je bil na vseh izložbah v pritličju. Izložbe je preoblikoval arhitekt Anton Bitenc, leta 1966.
arhitektura, OHS
Zanimiva, perforirana in zavita pregrada med pritličjem in novim spiralnim stopniščem, ki vodi v, letu 2014, prenovljene večnamenske prostore v kleti.
arhitektura, OHS
Spiralno, leseno stopnišče.
arhitektura, OHS
Načrte za večnamenski prostor v kleti, spiralno stopnišče s pregrado, izložbo, sta izdelala arhitekta Dalija Tanšek in Lado Tratnik. Izvedba je bila končana leta 2014. Oba arhitekta sta nas, v okviru vsakoletne prireditve Odprte hiše Slovenije, prijazno popeljala po Plečnikovi gimnaziji in najnovejši pridobitvi pri kateri sta imela glavno vlogo. Prostor je bilo treba poglobiti, urediti razsvetljavo, ker ni oken, urediti prezračevanje. Kar zahtevno delo a uspešno izvedeno. Danes je tu jedilnica in razdeljevalnica hrane. Prostor lahko uporabljajo tudi za različne prireditve in srečanja.
arhitektura, OHS
V sanitarijah sta arhitekta Dalija Tanšek in Lado Tratnik) ohranila in restavrirala originalno Plečnikovo okno s kovinskim zapiralom
arhitektura, OHS
Originalno Plečnikovo okno
arhitektura, OHS

arhitektura, OHS
Vratarnica v vhodni veži je obložena s temnim kamnom. Podobno kot v NUK-u, iz teme vstopimo v avlo kjer so stene opažene s toplim lesom, od tu pa po svetlem stopnišču do novih znanj in razsvetljenja 😊
arhitektura, OHS
Doprsni kip arhitekta Jožeta Plečnika stoji na visokem podstavku, v niši vhodne veže.
arhitektura, OHS
Detajl vhodnih vrat Plečnikove gimnazije
arhitektura, OHS
Kljuka vhodnih vrat
arhitektura, OHS
Monumentalni vhodni portal Plečnikove gimnazije, sega tudi v prvo nadstropje zgradbe


Plečnikova Ljubljana:

Plečnikovo ustavno sodišče

Cerkev sv. Mihaela na Ljubljanskem barju

Plečnikova hiša


Vir: OHS
arhitekta Dalija Tanšek, Lado Tratnik
Register NKDNi komentarjev: