petek, 9. september 2016

Piran, znamenitosti in zanimivosti 5

Baročna cerkev Marije Tolažnice je ena izmed manjših piranskih cerkva. Pročelje z glavnim vhodom, posnema župnijsko cerkev sv. Jurija in je obrnjeno na Ulico IX. korpusa. Cerkev, kot jo vidimo danes, so postavili v 17. stoletju. Na tem prostoru je prej stala srednjeveška cerkev sv. Mihaela. Njegov leseni kip krasi glavni oltar današnje cerkve, poleg bizantinske podobe Matere z Detetom, iz 13. stoletja. Originalna podoba je varno shranjena drugje.
V cerkvi je občasno maša, tako da si lahko pred ali po maši ogledamo zanimivo in bogato notranjost. Umetniške slike beneških mojstrov, baročni okvir, mali baročni kropilnik, krstni kamen, glavni oltar, štukature, z orehovim lesom in intarzijami opaženi daljši steni, kjer so dodali tudi klopi in dve zanimivi spovednici. Majhna cerkev a veliko znamenitosti in zanimivosti. Vredna ogleda.
Vikend od 9. do 11. septembra 2016. bo v Piranu še posebej pester in živahen. Začenja se 70. Pomorski krst, ki bo letos trajal kar tri dni. Neptun je že prevzel oblast v Piranu, sedaj bomo pa videlo kako in kaj bo :)

Slovenija
Čudovit, lesen, rezljan baročni okvir, na steni, nad glavnim vhodom v cerkev. V njem je slika, Marija z otrokom. Delo beneškega slikarja iz 17. stoletja.
Slovenija
Glavni oltar cerkve Marije Tolažnice in sestra dominikanka, ki skrbi tudi za urejenost notranjosti cerkvice. Oltar je izdelan iz marmorja. Nad tabernakljem sta dva angela, ki držita repliko podobe Matere z Otrokom, nad njo pa je leseni kip sv. Mihaela. Originalna bizantinska podoba Matere z Otrokom je iz 13. stoletja in je varno spravljena.
Slovenija
Tabernakelj in kelih na glavnem oltarju
Slovenija
Obe daljši steni v cerkvi sta oblečeni v orehov les z intarzijami, iz 18. stoletja. Tu so tudi lesene klopi in dve zanimivi spovednici. 
Slovenija
Križno obokan strop prezbiterija je okrašen s štukaturo, v obliki školjk in listov, na sredino pa je postavljena golobica
Slovenija
Krstni kamen
Slovenija
Podhod, ki nas pripelje na Židovski trg, skriva kamnito skulpturo japonskega kiparja. Izdelana je bila v okviru Forma vive.
Slovenija
Prehod med dvema atrijema, na Židovskem trgu. Ta je sestavljen iz treh atrijev
Slovenija
Hiša s polkrožnim vogalom, na Židovskem trgu
Slovenija
Gusarji v Piranu. Palačo Barbojo Trevisini, ob piranskem mandraču, so že zasedli :)
Slovenija
Naravni obok, iz vinske trte, krasi piransko ulico.
Slovenija
Gusarke in gusarji so preplavili Piran. Začenja se 70. Pomorski krst

Vir: Župnija-Piran




Ni komentarjev: