torek, 07. april 2015

Ljubljana, od Plečnikovih zapornic do Hrvatskega trga


Foto sprehod: Monumentalne zapornice na Ljubljanici, arhitekta Jožeta Plečnika; Cukrarna, Fabianijev most, medicinska fakulteta, Vrazov trg, cerkev sv. Petra, Trubarjeva ulica, Hrvatski trg.

Za uravnavanje gladine vode v mestu, so na Ljubljanici, med letom 1939. do 1944. postavili zapornice, po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika. (visitljubljana.com)

Stara šempetrska vojašnica, danes sedež Medicinske fakultete. Zlitje starega z novim.

Cukrarna, od tovarne sladkorja do propada :(

Vhod na dvorišče Medicinske fakultete, Vrazov trg

Fabianijev most

Zidana ograja, z okroglimi odprtinami, ki so zamrežene, je del parka na Vrazovem trgu. Oboje je delo arhitekta Jožeta Plečnika (prva polovica 20. stoletja)


Stara pediatrična klinika na Vrazovem trgu je danes Negovalna bolnišnica

Tudi vzidan vodnjak je del Plečnikove ureditve

Hiša z luskavico na Trubarjevi uliciŽupnijska cerkev sv. Petra v Ljubljani. Freska nad glavnim vhodom je delo slikarke Helene Vurnik
Obok cerkve sv. Petra, je poslikal slikar Franc Jelovšek

Pevski kor z orglami

Mozaik na čelni fasadi cerkve sv. Petra je delo slikarke Helene Vurnik
Hrvatski trg je uredil arhitekt Jože Plečnik, v letih 1938 in 39. Ob robu parka je spomenik padlim vojakom, šempetrske župnije, v prvi svetovni vojni. Spomenik je delo Vladimirja Šubica. (wikipedia)
Plečnikov kiosk ob Hrvatskem trgu.

Trubarjeva ulica se je nekoč imenovala Šempetrska. Začne se na Prešernovem trgu in nas pripelje do cerkve sv. Petra, Šempetrska cerkevVir: Register nepremične kulturne dediščine

Ni komentarjev: