petek, 12. december 2014

Mož z imenom Ove, Fredrik Backman


Mož z imenom Ove, Fredrik Backman

Dobra zgodba o možu z imenom Ove, ki se kaže kot robat, čemeren nergač, v bistvu pa je delaven poštenjak, z velikim srcem.


Fredrik Backman

Mož z imenom Ove

Naslov izvirnika: En man som heter Ove

397 strani

Založba Mladinska knjiga, 2014.

Kako je možno, da iz dolgočasnega življenja, kot ga je živel mož z imenom Ove, ustvariš tako dobro, zanimivo in berljivo zgodbo? Očitno lahko.

Ove živi v majhnem mestu, na Švedskem. Mož po imenu Ove je bolj čemerne sorte, robat in kar naprej nekaj nerga. V svoji ulici vsako jutro naredi inšpekciji obhod, da preveri ali je vse tako kot mora biti. Če ni, naj se povzročitelj nepravilnosti pazi, kajti doživel bo Ovejevo rohnenje, v vsej njegovi veličini. Največji prekršek je, če se po njegovi ulici pelješ z avtomobilom, kajti to je strogo prepovedano. In ravno to se zgodi nekega jutra, ko Ove gleda skozi okno in ne more verjeti, da prav vidi. Nekdo vozi vzvratno avto s prikolico pa še naravnost v njegov nabiralnik. Tako nesposobnega voznika pa še ni videl. Ko ga Ove nahruli po vseh predpisih, sede v avto in spelje tako kot je treba. To sta bila nova soseda. mlada družina z dvema hčerkama, tretji otrok pa je na poti. Mama je mlada Indijka, ki se Oveju ne pusti ustrahovati. Prav nič se ga ne boji, kajti čuti, da se za vso to robatostjo skriva popolnoma nekaj drugega. Med njima se razvije prijateljstvo, na Ovejev način.

Ove ni rad klepetal tja v en dan, samo zato, ker se to spodobi. Tudi ljudi ni maral pretirano. Kot sam pravi: "Ljudje so to, kar so, zaradi svojih dejanj in ne zaradi besed, ki jih izrečejo." Tega se je držal celo življenje, pravica, poštenje in trdo delo. To je Ove.

Da je mož dejanj in ne besed je dokazal velikokrat. Brez odvečnih besed je pod streho vzel mladeniča, ki ga je oče vrgel na cesto, ker je bil gej. Ko je videl, da nekomu popravilo hiše ne gre dobro od rok, se je brez odvečnih besed sam lotil dela, kajti bil je dober gradbenik.

Potepuški maček, ki je vztrajno čepel na njegovem dvorišču, je na koncu pristal v njegovi postelji. Ampak samo, da se ve, maček ni njegov, čeprav ga spremlja povsod, kot zvesti kuža.


Zgodba se začne, ko je Ove star 59 let in ga v podjetju upokojijo. Navajen je trdega dela in zdaj ne ve kaj naj počne ves dan. Njegova ljubljena žena Sonja je pred letom dni umrla. Bila je edina, ki ga je razumela in ga jemala takega kot je, on pa bi zanjo naredil prav vse. Zdaj je sam pa še brez službe in odloči se, da bo končal s tem in se pridružil svoji Sonji. Toda, kadar koli se spravi k delu, ga ustavi trkanje po vratih. Največkrat je to mlada Indijka, ki kar naprej nekaj potrebuje in prosi, dobričina Ove pa ne zna reči ne.

Zgode in nezgode moža z imenom Ove se kar vrstijo in marsikatera nas spravi tudi v smeh. Ove je nergač, ki ne mara izgubljati besed, a v bistvu je to dobrodušen mož, ki vsakomur priskoči na pomoč, ne da bi zato zahteval kakšno proti uslugo. In ko se zgodba konča, je slovo od Oveja, žalostno tudi za bralca.













Ni komentarjev: