sreda, 17. september 2014

Piran, srednjeveško mestno obzidje

Znamenitosti Pirana. Piransko mestno obzidje se omenja že v 7. stoletju, ko naj bi ga zgradili okoli najstarejšega strnjenega naselja na polotoku Punta. Od tam se je mesto začelo širiti proti mandraču in Mogoronu, kjer stoji najmlajši in najbolj ohranjeni del obzidja. Mestno obzidje se je širilo z mestom, še najbolj v času, ko so tu vladale Benetke, oziroma Beneška republika, na kar nas spominjajo številni beneški levi, ki so posejani po Piranu.

Del mestnega obzidja na punti, ki ga krasi tudi gotski zvonik cerkve Marija Zdravja, je meni najlepši. Na njem je tudi svetilnik in zapuščeno stanovanje svetilničarja, ki so ga začeli uporabljati za različne razstave.
Peti obrambni stolp

Obzidje na Mogoronu je nastalo v drugi polovici 15. stoletja in je najmlajši del piranskega obzidja.

Druga Rašporska vrata

Strelske line

Obzidje je varovalo Piran pred sovražniki, Turki, roparji pa tudi pred kugo. Ko je razsajala kuga, nihče ni smel v mesto brez zdravniške dovolilnice. Ko pa je razsajala v bližnjih krajih pa tudi dovolilnica ni pomagala pri vstopu v mesto.


Detajl na petem obrambnem stolpu piranskega obzidja, Sv. Jurij na konju in beneški lev z zaprto knjigo.

Piransko mestno obzidje na Mogoronu

Srednjeveška vrata pri Obzidni ulici

Obzidna ulica in ohranjeno obmorsko obzidje. Na njem je tabla Piranske deklaracije.


Miljska mestna vrata z obrambnim stolpom, ki je danes predelan v stanovanja. Pogled s Turšičevega trga proti morju
Poljska vrata vodijo na Tartinijev trg. V času ko je bil Prvomajski trg, glavni trg v Piranu, je bil tu glavni vhod v mesto
Del obmorskega obzidja v bližini cerkve sv. Jurija

Mestno obzidje na Mogoronu je sestavljeno iz treh delov: zgornji, ravninski del od prvega do petega obrambnega stolpa, ki ponuja najlepši razgled na Piran, srednji del med šestim obrambnim stolpom in drugimi Rašporskimi vrati ter zadnji, strmi del, ki se spusti do Marčanskih mestnih vrat.

Druga Rašporska vrata


Vir: Piran, mestno obzidje, izdala občina Piran, 2006

Povezano: Dober dan, Piran



1 komentar:

Meksi pravi ...

Z veliko zamudo, ampak z nič manjšim zanimanjem si ogledujem vaše fotozgodbe, še posebej tiste iz Pirana. Naj bo ta zapis namesto lajka ;-) Lep pozdrav Meksi