sreda, 27. junij 2018

Planica, Planica ...

Zgodba skakalnega centra v Planici se je začela leta 1934. Takrat je dobila Dolina pod Poncami svojo prvo skakalnico oziroma kar velikanko. Konstruktor je bil Ivan Rožman (27.12.1901 Ljubljana - 30.12.1937), ki je bil gradbenik in alpinist. Velikanko je s svojim podjetjem tudi zgradil. Poznamo jo pod imenom Bloudkova velikanka, bolj pravilno pa je Rožman-Bloudkova velikanka. Po končani gradnji je velikanko prevzel Stanko Bloudek in jo večkrat povečeval, tako da je bila v prvi polovici 20. stoletja največja na svetu. Leta 2012. so jo popolnoma prenovili.
Leta 1969. so v Planici zgradili letalnico, njena konstruktorja sta bila brata Vlado in Janez Gorišek. Na njej je potekalo prvo svetovno prvenstvo v smučarskih poletih in tu je bil dosežen prvi skok človeka prek dvesto metrov. Že nekaj let, v marcu, na letalnici spremljamo zaključek svetovnega pokala.
V letih od 2009. do decembra 2015. je dobil Nordijski center Planica povsem drugačno podobo. Obnovili so Rožman-Bloudkovo velikanko in letalnico bratov Gorišek, med njima pa na novo zgradili še šest skakalnic. Vseh osem se kot pahljača razpre po hribu v dolino. Čez celo leto lahko uživamo v novi pridobitvi, to je adrenalinski zipline, ki je speljan na letalnici. Velika pridobitev Planice je osrednji dvonadstropni objekt z razgledno ploščadjo, v obliki rotonde. V njej je poleg muzeja in restavracije,  skozi nadstropja speljan vetrovnik. Še ena adrenalinska zadeva, ki ni namenjena samo športnikom temveč, pod določenimi pogoji, tudi obiskovalcem. Pod rotondo je v treh etažah speljan notranji tekaški poligon, ob njej pa tudi zunanji ter nogometno igrišče.
Z tako razširjenim Nordijskim centrom Planica živi prav vsak dan v letu. Tu je veliko športnikov in rekreativcev, ki lahko trenirajo v vseh letnih časih pa tudi veliko turistov in izletnikov, ki si želijo sprehoda v čudoviti naravi in si ogledati to novonastalo Planiško čudo 😎

Gorenjska
Prenovljena in povečana letalnica bratov Gorišek. Zgradili so jo leta 1969. Letalnica je spomeniško zaščitena. Na njej poteka zaključek Svetovnega pokala v smučarskih poletih. Enkrat na leto je v svoji pravi funkciji in to je to. Na njej se ne trenira, potekajo pa druga tekmovanja kot je tek od izteka na vrh. Od leta 2015. pa gosti najstrmejšo jeklenico na svetu, ZipLine.
.Gorenjska, Nordijski center
Osrednji večnamenski objekt Nordijskega centra Planica, ki so ga gradili od leta 2009. do decembra 2015.
Gorenjska
Po odprtju Nordijskega centra Planica, se v Dolini pod Poncami dogaja skozi vse leto. 
Slovenija
Tirna vzpenjača v Planici je tehnična dediščina, ki so jo tudi obnovili. Pogruntavščina Stanka Bloudka (1890. Idrija -  1959. Ljubljana) iz leta 1952. je športnike prepeljala na vrh skakalnice in tako jim ni bilo treba več hoditi peš. Tako se je Planica, kot prva na svetu, "motorizirala". Zamisel z vozičkom in tirnicami je dobil v rudniku
Gorenjska
Kamniti nemški stolp so postavili Nemci leta 1941. Stal je ob Bloudkovi velikanki iz leta 1934, ki se je podrla. Postavili so novo, izboljšano in modernizirano. Ob njej so zgradili srednjo, 104 metrsko, skakalnico. Obe so odprli 14. oktobra 2012, ko sta istočasno skočila Primož Peterka na manjši in Aleš Hlebanja na večji skakalnici.
Gorenjska
Nemški stolp iz leta 1941.
Gorenjska
Betonski lok nadomešča podrti del s stebri Bloudek-Rožmanove velikanke.
Gorenjska
Najvišja točka Nordijskega centra Planica, na 1142 metrih. Ogrevalnica, objekt kjer tekmovalci čakajo na svoj skok. Je tudi nekakšno stičišče vseh osmih skakalnic, ki se kot pahljača razpirajo v dolino.
Gorenjska
Lesena "fasada" ogrevalnice na vrhu skakalnic
Gorenjska
Čakajoči športniki imajo tudi lep razgled na okoliške gore in na dolino
Gorenjska
Betonska konstrukcija letalnice bratov Gorišek
Gorenjska
Pogled na dolino pod Poncami in sedežnico. 
Gorenjska
Velika uspešnica Planice je ZipLine na letalnici bratov Gorišek. Adrenalinski spust je dolg kar 566 metrov, hitrost pa tudi do 85 km/uro. 
Gorenjska
Skočili bomo iz zaletišča številka 30. Lahko gremo tudi peš. Ob letalnici so speljane stopnice. 😎
Gorenjska
Nordijski center Planica ima sedem novih in obnovljenih skakalnic in letalnico.
Gorenjska
RTV center ob izteku letalnice bratov Gorišek
Gorenjska
Osrednji, okrogli objekt Nordijskega centra Planica. Dve etaži, razgledna ploščad in tri etaže pod zemljo.
Gorenjska
Podzemne etaže so večnamenske. Izven zimske sezone so prekrite s pravim snegom in spremenjene v tekaški poligon. Ko je v Planici tekmovanje se spremenijo v novinarsko središče, garderobe za tekmovalce in garaže. Nad podzemnimi etažami je nogometno igrišče.
Gorenjska
Ponce so na meji med Slovenijo in Italijo
Gorenjska
Pogled z razgledne ploščadi na gore in dolino pod Poncami
Gorenjska
Nogometno igrišče v Nordijskem centru Planica


Enodnevni izlet na Gorenjsko:

Mojstrana

Slovenski planinski muzej v Mojstrani

Kranjska Gora, cerkev Marijinega Vnebovzetja

Kranjska Gora - Borovška vas
Vir: voden ogledNi komentarjev: