sobota, 10. december 2016

Škofovska kapela v Krški stolnici

V Krški stolnici, na Avstrijskem Koroškem, se nahaja edinstven dragulj iz začetka 13. stoletja. To je Škofovska kapela. Skrita je med dvema mogočnima zvonikoma, do nje pa se lahko povzpnemo po zavitih, kamnitih stopnicah. Sprva je bila s hodnikom povezana z nekdanjo kapiteljsko hišo, imela je oltar in skozi čudoviti romanski trifori tudi pogled v cerkev. Leta 1781, ko so v cerkvi postavljali orgle so oltar odstranili, z orglami pa zaprli pogled v notranjost cerkve.
Škofovska kapela je dolga 11,40 m in široka 8,45 m. Z lokom je razdeljena na dva dela in bogato poslikana. Kar nekaj poslikav se je v požarih uničili, toda še vedno jih je veliko ostalo. Nad nekdanjim oltarjem dominira Marija na Salomonovem prestolu, ob njej so figure, ki predstavljajo njene kreposti. Nad njo je križno obokan strop poslikan s svetopisemskimi prizori o Evi in Adamu. V drugi polovici kapele je križni strop poslikan z apostoli, ki po trije stojijo nad mestnimi vrati. Pod mestom so na eni strani medaljoni s svetniki, na drugi strani pa so upodobljene svetnice. Velja omeniti, da je tudi tlakovanje kapele še prvotno, to je iz leta 1200. Prav tako je prvoten tudi okrogli vitraž.
Krka - Gurk, Avstrijska Koroška
Poznoromanske poslikave iz leta 1263. v škofovski kapeli. Marija na Salomonovem prestolu. Ob njej sta alegorični figuri Ljubezen in Čistost. Na vsaki strani prestola je po troje likov, ki predstavljajo Marijine kreposti.
V srednji niši je bil prvotno oltar, ki so ga leta 1781. odstranili in zazidali. Na drugo stran so namestili orgle in tako kapela ni imela več pogleda v cerkev. 
Napis nad nekdanjim oltarjem: "Veličastno žari prestol velikega Kralja in Jagnjeta"
Romanska trifora z dvojnima stebroma
Osrednja freska nad nekdanjim oltarjem je Marija na Salamonovem prestolu. Ob njem sta dva leva, kot simbol vladarske moči.

Križno obokan strop nad nekdanjim oltarjem pripoveduje svetopisemsko zgodbo o Evi in Adamu.
Škofovska kapela

Medaljoni s svetniki 
Drugi obokan strop prikazuje mesto v vsej svoji lepoti. Nad mestnimi vrati so naslikani apostoli. Po trije v vsaki četrtini stropa. Škofovsko kapelo deli na dva dela, prav tako bogato poslikan, lok na dveh nizkih stebrih. Na visokih stebrih so nenavadne živali, v središču pa se nahaja Božje Jagnje.
Škofovska kapela je bila namenjena škofom in njihovim povabljencem. S hodnikom je bila povezana z nekdanjo kapiteljsko hišo. Danes lahko pridemo vanjo po ozkih, zavitih, kamnitih stopnicah. Trud je poplačan 😊
Veliko fresk in poslikav je tekom stoletij izginilo.  Ohranilo pa se je izbočeno okrasje
Odlično ohranjen, še prvotni, vitraž v rozeti škofovske kapele. Datira v leto okoli 1270. Snemanje s križa. 
Pas medaljonov s svetnicami
Zelo dobro ohranjene freske iz 13. stoletja


Povezano:

2. Krnski grad

3. Šentvid ob Glini


5. Breže - Friesach



Vir: voden ogled
Stolnica v Krki, p. Waldemar Posch, Samozaložba: Stolni kustodiat Krka, Koroška, 1985



Ni komentarjev: