četrtek, 29. december 2016

Gradec - Graz, čez Muro in nazaj

Izlet v Gradec je vedno doživetje. Bolj kot božično-novoletna okrasitev mesta, so meni zanimive številne palače, ki krasijo staro mestno jedro ob reki Muri. Veličastni portali, kipi in poslikave, da o arkadnih dvoriščih niti ne govorim. Večina čudovitih graških palač je pod zaščito UNESCA.
Foto zgodba je nastala decembra 2015. Takrat smo obiskali tudi, manj znani a prav tako zanimivi, Leoben.

Avstrija
Poslikana hiša, bolj palača, na Herrengasse 7. Na pročelju so naslikani bogovi iz grške in rimske mitologije. Leta 1742, je freske naslikal baročni slikar Johann Mayer. 

Glavni kamniti portal, poslikane palače, ki ga varujejo angeli, nas pripelje na Vojvodsko dvorišče

Skozi Gradec se vije reka Mura. Nekako deli staro mestno jedro z novejšim delom. Poleg klasičnih mostov pa oba bregova povezuje tudi Otok na Muri - Murinsel. Zasnoval ga je newyorški umetnik Vito Acconci, postavili pa so ga leta 2003. Na Otoku sta kavarna in amfiteater. 
Murinsel - Otok na Muri



Ključavnice na mrežasti ograji, za večno ljubezen 😊
Frančiškanska cerkev in samostan z zanimivim stolpom, ki je bil zgrajen v 17. stoletju kot mestni stolp



Modernistična stavba, ki me spominja na kakšnega morskega mehkužca 😕 To je graška hiša umetnosti - Kunsthaus. Postavili so jo leta 2003, tako kot Otok na Muri. Leta 2003. je bil Gradec Evropska prestolnica kulture. 
Ob reki Muri je trg imenovan Mariahilferplatz. Na trgu je cerkev Marije pomagaj iz začetka 17. stoletja. Pročelje z dvema stolpoma je dobila sredi 18. stoletja. Poleg cerkve je minoritski samostan in njihov kulturni center.
Grajski trg - Schlossbergplatz in kamnite stopnice, ki vodijo do znamenitega stolpa z uro
Prav vsak portal v starem mestnem jedru Gradca je umetnina in prava paša za oči. Velika večina palač je pod zaščito UNESCA


Palača Attems. Ogromna baročna palača je bila zgrajena leta 1702. V lasti družine Attems, ki je imela svoje gradove in posesti tudi v Sloveniji, je bila do leta 1962. V vsem tem času se palača ni veliko spreminjala.

Baročna cerkev, zgrajena konec 17. stoletja. Sprva je bila cerkev uršulinska. Poleg je bil tudi samostan kjer so uršulinke poučevale otroke. Zato jim je bilo, v času jožefinske reforme, ko so se samostani zapirali kot po tekočem traku, prizaneseno. Od leta 1900. je to frančiškanska cerkev Brezmadežnega spočetja.

Na Grajskem trgu stoji ena najstarejših graških palač iz 13. stoletja. Palača Reinerhof je bila nekoč v lasti samostana Rein. Krasijo jo trije polkrožni reliefi. Informativna tabla na palači nam pove, da je imel tu, leta 1787, svoj samostojni koncert, avstrijski skladatelj Joseph Haydn 

Dva od treh reliefov palače Reinerhof

Pot miru - Kriegssteig. 260 stopnic, vklesanih v živo skalo, so zgradili med prvo svetovno vojno. Gradili so pretežno ruski vojni ujetniki.


Povezano:

Gradec - Graz

Vir: voden ogled
Brošura, Znamenitosti Gradca, 2014
wikipedia

Ni komentarjev: