petek, 22. julij 2016

Z ladjo iz Pirana v Trst

V poletnih mesecih, vse do 4. septembra 2016, se lahko dvakrat na teden, zapeljemo s hitro ladjo iz Pirana v Trst. Ker je "morska cesta" speljana nedaleč od obale, lahko slovenska obmorska mesta občudujemo tudi z morske strani. Nato pride italijanska Muggia ali po naše Milje in že smo v Trstu. Vožnja traja 30 minut. Iz Pirana gremo ob 11. uri, iz Trsta pa se vračamo ob 17. uri. Dobrih pet ur imamo na razpolago za nakupe, sprehode, obvezni kavico ali kosilo in seveda za odkrivanje mestnih znamenitosti, od čudovitih palač, trgov in vodnjakov do neštetih kipov in spomenikov.
In tako nastane foto zgodba o Trstu.

Italija
Hotel Colombia, Via della Geppa, Trst. Tako pravo mediteransko pročelje, všeč mi je :) 
Italija
Grška ortodoksna pravoslavna cerkev sv. Nikolaja v Trstu, tik ob morju. Zgradili so jo konec 18. stoletja. Asketsko cerkev krasita dva zvonika.
Italija
Vladna palača, ki ima glavno pročelje obrnjeno proti Trgu Unita, je z vseh strani enako fotogenična. 
Italija
Spomenik bersaljerjem v Trstu. Korpus kopenske vojske je bil ustanovljen 18. junija 1836. Imeli so zanimiv klobuk s peresi, ki se ga spomnimo tudi iz tv nadaljevanke Halo, halo
Italija
K bersaljerjem sodijo tudi dekleta, ki so pridno šivala tribarvno italijansko zastavo, ki so jo razvili ob prihodu v Trst, 3. novembra 1918. (carbonaio.it)
Italija
Tržaška borza na Borznem trgu
Italija
Italijanski pesnik in pisatelj Umberto Saba pred tržaško trgovino Coin, v starem mestnem jedru. Rodil se je v Trstu 9. marca 1883, umrl pa v Gorici 25. avgusta 1957.
Italija
Spominska plošča ob spomeniku
Italija
Tržaški Il Piccolo že vse od leta 1881
Italija
Portal palače (Casa delle) Bisse iz leta 1771. Nad vrati so trije orli, kača in zlata krogla, ki predstavlja Zemljo. Kača predstavlja Napoleona, ki je bil poražen v bitki pri Leipzigu, leta 1813, ko je bila pritrjena. Orli predstavljajo zmagovalce, Avstrijo, Prusijo in Rusijo. (danieledemarco.com)
Italija
Kanal Grande v Trstu prečka tudi veliki irski pesnik in pisatelj James Joyce, ki je nekaj časa živel v Trstu. Pravijo, da se je veliko selil po Trstu, ker je bil zelo slab plačnik najemnine. Mislim, da so mu Tržačani to že zdavnaj oprostili :) 
Italija
Spominska plošča ob spomeniku
Italija
Palača Gopčevič ob kanalu Grande, je bila v lasti tržaškega trgovca s srbskimi koreninami. Bogato okrašeno pročelje in tudi štiri kamnite kipe, ki predstavljajo znamenite ljudi iz srbske zgodovine. Miloš Obilić (1389), srbski vitez, ki se je bojeval na Kosovem polju in ubil turškega sultana in Kosovsko dekle, lik iz narodne pesmi ...
Italija
Stara kljuka v obliki ribe z zavitim polžjim repom, palača Gopčevič
Italija
Detajl na vhodnih vratih v palačo Gopčevič. Rozeta iz katere gleda zmaj
Italija
... srbski knez Lazar (1329. do 28. junij 1389. ko umre na Kosovem polju) in kneginja Milica, na pročelju palače Gopčevič
Italija
Spominska plošča na Narodnem domu v Trstu
Italija
Leta 1904. so postavili slovenski Narodni dom v Trstu. Načrte je izdelal arhitekt Maks Fabiani. Kljub temu, da na spominski tabli piše, da je to središče slovenskega kulturnega in gospodarskega življenja v Trstu pa so Tržačani pozabili na slovensko zastavo :( Do julija 1920. je bilo v slovenskem Narodnem domu: gledališče, telovadnica, čitalnica, glasbena šola, dve restavraciji, kavarna, točilnica, banka, tiskarna, hotel Balkan, stanovanja in pisarne. (narodnidom.eu) Danes je tu Visoka šola za prevajalce, od slovenskega Narodnega doma pa je samo že knjižnica za otroke in spominska plošča na pročelju
Italija
V Fabianijevem Narodnem domu je bila, med leti 1904 do 1920, gledališka dvorana s 400 sedeži in stekleno streho, ki se je delno odpirala, Tu so odigrali več kot 600 gledaliških predstav, 134 koncertov in drugih glasbenih prireditev, 84 predavanj ... (narodnidom.eu)
Italija
Mogočna palača je bila zgrajena 1906. in od samega začetka je v njej banka. Sprva je bila tu Avstro-Ogrska banka, danes pa Banka Italije. (carbonaio.it)




Ni komentarjev: