torek, 9. februar 2016

Grad Gewerkenegg, Mestni muzej Idrija

Znamenitosti Idrije: Grad Gewerkenegg, Mestni muzej Idrija. Grad Gewerkenegg ali rudniški grad, so gradili med leti 1522 do 1533 in kot že samo ime pove, za potrebe rudnika. Sprva kot skladišče za živo srebro in žito, zadnjih 400 let delovanja rudnika pa tudi za delovne prostore vodstva. Po zaprtju rudnika, so bili na gradu različni uradi, šole pa tudi stanovanja.
Danes v gradu domuje Mestni muzej Idrija, ki s svojimi stalnimi in občasnimi razstavami, pripoveduje zgodbo ljudi na idrijskem, dolgo več stoletij in zelo zanimivo.
Mi smo si ogledali stalno razstavo, Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije ter razstavo o idrijski čipki, z naslovom: Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina. Tradicija klekljarstva se v Idriji ohranja že tristo let.
Slovenija
Idrijski grad Gewerkenegg so postavili za potrebe uprave rudnika živega srebra. Gradili so ga od leta 1522 do 1533. Nemško ime gradu pomeni, rudniški grad.
Slovenija
Bogato poslikan atrijski del gradu Gewerkenegg, so lepo restavrirali in obnovili
Slovenija
Vhod na grajsko dvorišče z vodnjakom, zadnja stran gradu. Sprva so grad uporabljali kot skladišče za živo srebro in žito
Slovenija
V arkadnem hodniku so nagrobne plošče pomembnih prebivalcev Idrije
Slovenija
Leseno stopnišče idrijskega gradu
grad Gewerkenegg
Jamski voziček, druga polovica 20. stoletja, Idrija
Slovenija
Jeklenke, posode za živo srebro
Slovenija
Rudarska budilka :) Ob tretji uri zjutraj so tolkli po lesenem plohu in tako opozarjali rudarje, da je čas za odhod na delo. 
Mestni muzej Idrija
Arkadni hodnik, ki je danes zastekljen in poln umetniških slik
Slovenija
Grad Gewerkenegg, v prevodu rudniški grad, so gradili od leta 1522 do 1533. Zgradili so ga za potrebe Rudnika živega srebra. Sprva so tu skladiščili živo srebro in žito, kasneje pa so v gradu uredili prostore za vodstvo rudnika. Sredi 18. stoletja je grad dobil baročno podobo, z arkadnim dvoriščem in dekorativno poslikavo.
Slovenija
V živosrebrnem stolpu, lahko obiskovalci doživijo miniaturni rudarski sestop v idrijsko rudarsko podzemlje. V 500 letih rudarjenja, so izkopali približno 700 kilometrov rovov, pridobili so 107.000 ton živega srebra. Pod Idrijo se nahaja pravi labirint jaškov, s petnajstimi jamskimi obzorji pa so prišli celo pod morsko gladino. (info tabla)
Slovenija
Na dnu živosrebrnega jaška, nas je pričakala kocka velikanka, s kapljicami živega srebra
Slovenija
Kamnita posoda
Slovenija
Jamske svetilke
Slovenija
Tabla s številkami rudarjev, je nekoč stala pred vhodom v Rudnik živega srebra
Slovenija
Razstavni prostor v muzeju. 
Slovenija
Tehtnica za tehtanje živega srebra, iz leta 1830
Slovenija
Utež za tehtanje živega srebra
Slovenija
22. junija 1508. so v Idriji odkrili nahajališče cinabaritne rude. Cinober so shranjevali v lesene sodčke, ki jih lahko vidimo razstavljene v muzeju.
Slovenija
Lepo ohranjen kanape, kakršnih je v grajskih prostorih, še nekaj. Stene gradu krasijo fotografije iz življenja prebivalcev Idrije
Slovenija
Slavnostna dvorana, gradu Gewerkenegg, v Idriji
Slovenija

Slovenija
V Mestnem muzeju Idrija, so uredili spominsko sobo, pisatelja Franceta Bevka s pohištvom iz pisateljevega stanovanja v Ljubljani. Pohištvo, bogato knjižnico in drobne osebne predmete, je muzeju podarila Bevkova žena, leta 1971. (muzej-idrija-cerkno.si)
Idrija
V idrijskem muzeju je na ogled bogata čipkarska zbirka, klekljanih čipk
Idrija
Klekljana idrijska čipka, v obliki polža
razstava
Srajčka za dojenčka, eksponat čipkarske zbirke v idrijskem muzeju
razstava
Veličasten klekljan prt je izdelalo 15 do 20 klekljaric, v sedemdesetih letih 20. stoletja. Meri 300 x 180 centimetrov. Prt je naročil takratni slovenski protokol, kot protokolarno darilo, ki pa ga nikoli niso prevzeli. Danes je prt del Čipkarske zbirke, imenujejo pa ga Jovankin prt
Slovenija
Klekljan ženski top iz leta 2007. Čipkarska zbirka, idrijskega muzeja
Slovenija
Detajl, velike stenske omare s predali za čipke, iz leta 1929. Omara je stala v idrijski prodajalni čipk, firme Franc Lapajne.


Povezano, izlet v Idrijo in Cerkno: Idrija, mesto nad rudnikom

Izlet v Cerkno

Cerkno, od cerkve sv. Ane ...

Laufar Kamanda



Vir: vodstvo po gradu, info table ob eksponatih
muzej-idrija-cerkno.si





Ni komentarjev: