četrtek, 7. november 2013

Zgodnjekrščansko središče v Ljubljani

V okviru prireditve Odprte hiše Slovenije, si je bilo možno ogledati tudi delček stare Emone, ki bo v letu 2014. praznovala častitljivih 2000 let. Ogledali smo si arheološki park Zgodnjekrščansko središče, ki stoji za predsedniško palačo, če prihajamo iz strani Prešernove ulice in nasproti Cankarjevega doma, na Erjavčevi ulici.
Hišo so zgradili na začetku 1. stoletja in v njeni petstoletni zgodovini je bila večkrat prezidana. Sprva rimska stanovanjska hiša, se je po predvidevanjih arheologov, spremenila v nekakšno zasebno kopališče in nazadnje v prvo krščansko baziliko in krstilnico na tem območju.
Vir: Mestni muzej, Ljubljana

Arheološki park Zgodnjekrščansko središče. Rimsko stanovanjsko hišo so postavili na začetku 1. stoletja

Krstilnica z bazenom je bila zgrajena na začetku 5. stoletja našega štetja, tlakovana je z večbarvnim mozaikom, v katerega so vpletli tudi imena Emoncev, ki so darovali sredstva za njeno gradnjo.


V krstilnico je vodil dolg, pokrit hodnik (portik), ki je bil prav tako pokrit z večbarvnim mozaikom.

Rimski vodnjak


Na začetku 4. stoletja so hišo preuredili in ji dodali tri manjše bazene. Arheologi predvidevajo, da so jo spremenili v zasebno kopališče.

Rimska hiša je imela centralno ogrevanje


Kamniti odtoki, po katerih je voda iz bazenov odtekala v kloako.


Rimski vodovod

Čudovit in lepo ohranjen večbarvni mozaik Zgodnjekrščanskega središča.



Tloris Zgodnjekrščanske bazilike, krstilnice, molilnice in ostalih takratnih prostorov, kot jih prikazuje tabla v arheološkem parku


Ni komentarjev: